Tort wiśniowy

0 (0 ocen)

  • Łatwy

Ciasto jest bardzo apetyczne, masa inna niż wszystkie.

  • Łatwy

Składniki:

  • - jajka: 4 sztuki
    - cukier: 4 łyżki
    - cukier waniliowy: 1 opakowanie
    - mąka pszenna: 4 łyżki
    - mąka ziemniaczana: 1 łyżka
    - masło: 1 sztuka
    - galaretki wiśniowe: 2 sztuki
    - wiśnie z kompotu: 20 dekagramów
    - śmietana kwaśna: 7 łyżek
    - cukier: 6 łyżek
    - lukier: 1 opakowanie
    - okrągłe biszkopty: 1 opakowanie

Tort wiśniowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubić, dodać cukry. Następnie dodać żółtka i mąki. Delikatnie wymieszać. Ciasto wylać to dwóch wyłożonych pergaminem tortownic (śr. 26cm). Piec ok. 30 min w 180 st. C.
  • 2. Masło roztopić, dodać cukier, śmietanę i galaretki. Mieszać, aż się rozpuszczą. Do lekko ciepłej dodać połamane biszkopty i wiśnie. Biszkopty przełożyć masą. Wierzch udekorować lukrem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy