Tort wiśniowo-ananasowy

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Uwielbiam wisnie i ananasy. Chciałam aby w jednej słodkości były oba składnik. Połączyłam i wyszło cos niesamowitego

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Biszkopt
    Na jeden biszkopt potrzeba:
    6 jajek
    1 szkl. cukru
    1 szkl. mąki tortowej
    0,5 szkl. maki ziemniaczanej
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    4 łyżki gorącej wody
    Ewentualnie 1 łyżka kakao

    Nadzienie:
    2 słoiczki (ok. 0.25l) wiśni w żel fiksie (muszą być jak najbardziej gęste
    1 puszka ananasów
    1,25 l śmietanki 36%
    2 galaretki cytrynowe (lub żelatyna)

    Do przyozdobienia
    Opłatek na tort
    0,5l śmietanki 36%
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Tort wiśniowo-ananasowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z podanych składniku pieczemy 3 biszkopty. W misce ubijamy białka na sztywna pianę, dodajemy szklankę cukru i dalej ubijamy. Następnie wlewamy żółtka i dalej ubijamy mikserem. Wlewamy 4 łyżki wrzącej wody i dalej ubijamy. Dodajemy przesiane mąki z proszkiem do pieczenia i wylać na blaszkę ok. 30x40 cm (duża blacha bezpośrednio wkładana do piekarnika). Jeśli chcemy upiec biszkopt kakaowy to dajemy troszkę mniej mąki i dosypujemy kakao. Pieczemy w 180 stopniach na złoty kolor.
  • 2. Z wystudzonych biszkoptów zdejmujemy „wierzchnią skórkę” biszkoptu (praktycznie sama odchodzi). W połowie szklanki gorącej wody rozpuszczamy galaretkę lub żelatynę. Ubijamy zimną śmietanę. Do ubitej śmietany lekkim strumieniem dodajemy galaretkę cały czas ubijając tak powstał krem.
  • 3. Bierzemy jeden biszkopt, który nasączmy sokiem z puszki ananasów, smarujemy wiśniami według uznania (ja dawałam 1 słoiczek na 1 biszkopt) na wiśnie układamy drobno posiekane ananasy na całość wylewamy połowę bitej śmietany
  • 4. Tak samo postępujemy z drugim blatem biszkoptowym (np. kakaowym)
    Na 3 nasączony blat smarujemy cieniutko bitą smietaną i kładziemy opłatek.
    Ubijamy 0,5 l śmietanki i dodajemy odrobinę rozpuszczonej żelatyny. Ozdabiamy boki tortu i rant opłatka.

Porady

Biszkopt najlepiej nasączyć spryskiwaczem bo wtedy równomiernie jest nasączony a nie przemoczony. Z biszkoptów zdejmujemy "skórkę" bo tak inaczej tort się rozwarstwi właśnie na skórkach ciasta na 1 biszkopt wychodzi sporo więc na zwykłą blachę czasem wystarczy tylko jedna porcja a nastepnie należy przekroić

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować