Tort wiśniowo-serowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt:
Białka ubijamy z cukrem, dodajemy żółtka i mąkę wymieszaną z proszkiem budyniowym, kakao i proszkiem do pieczenia. Delikatnie mieszamy , dodając ocet i olej.
Ciasto przekładamy do tortownicy 22 cm , której dno wyścieliliśmy papierem do pieczenia.
Pieczemy w 170 *C ok 30 minut (do suchego patyczka).
2.Wiśnie osączamy z syropu. Uzupełniamy syrop wodą tak , aby było 400 ml.
Gotujemy budyń, gdy jest już gotowy, wkładamy wiśnie (kilkanaście zostawiamy do dekoracji).
Żelatynę zalewamy 3 łyżkami wody, gdy napęcznieje rozpuszczamy w kąpieli wodnej.
Żelatynę łączymy z budyniem. Studzimy.
3.Masa serowa :
Żelatynę rozpuszczamy w kilku łyżkach wody.
Śnieżkę ubijamy z zimnym mlekiem.
Do ubitej śnieżki dodajemy po łyżce serek i dalej ubijamy, na końcu wlewamy cienkim strumieniem żelatynę.
4.Masa śmietankowa:
Śmietanę ubijamy ze śnieżką, dodajemy rozpuszczoną żelatynę.
5.Biszkopt przekrawamy na dwie części.
Jedną część wkładamy do tortownicy z zapiętą obręczą.
Wykładamy przestygniętą masę wiśniową (3 łyżki masy bez wiśni zostawiamy).
Schładzamy w lodówce.
Na wiśnie wykładamy 1/3 masy serowej, na ser dajemy pozostawioną masę wiśniową i znowu 1/3 masy serowej, mieszamy widelcem robiąc efekt marmurka.
Przykrywamy drugim plackiem.Wkładamy do lodówki do stężenia.
Odpinamy obręcz, boki tortu smarujemy cienko masą śmietankową, wierzch posypujemy kakao i dekorujemy rozetkami z pozostałej śmietanki i wiśniami.
Porady
Do masy serowej nie dodawałam cukru ponieważ serek (użyłam waniliowego z Biedronki) jest już słodzony.
Komentarze