Mój pierwszy wóz strażacki, aż sama bym taki chciała na urodziny :)
Składniki:
3 biszkopty Każdy z 4 jaj
wymiar blachy: 28/35cm
przepis na 1 biszkopt:
4 jajka
cukier około 0,5 szklanki
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżka mąki ziemniaczanej
proszek do pieczenia około 1 łyżeczki
szczypta soli
2 porcje Kremu budyniowego:
Składnik na 1 porcję:
2 szklanki mleka
1 budyń śmietankowy lub waniliowy
3 łyżki mąki pszennej
6 łyżek cukru
250 g miękkiej margaryny lub masła
owoce lub dżem do tortu
masa cukrowa około 1,5 kg: Ja używam kupnej już gotowej,ale podam przepis na masę, którą kiedyś sama robiłam :
800 g cukru pudru,
100 g glukozy,
4 łyżeczki żelatyny
70 ml wody oraz sitko.
kilka kropel olejku migdałowego
barwniki spożywcze
Tort wóz strażacki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1.Biszkopt 1sztuka : Białka oddzielić od żółtek. Do białek dodać szczyptę soli i ubić je na sztywno, dosypać cukier i chwilę miksować do jego rozpuszczenia. Następnie dodać żółtka, miksować jeszcze chwilę. Na końcu stopniowo dodawać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszać łyżką.
2.Kiedy ciasto będzie już gładkie wylać je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. piec w piekarniku nagrzanym do 160-180 st. C przez około 30 minut.
tak przygotuj jeszcze 2 biszkopty.
3.Budyń:
Odlej pół szklanki mleka i wsyp proszek budyniowy. Wymieszaj.
Zagotuj pozostałe mleko z cukrem i dodaj mieszankę budyniową cały czas energicznie mieszając aby budyń się nie przypalił.
Pozostaw do wystudzenia.
Budyń dodawaj małymi porcjami do miękkiej margaryny. Ubijaj na miękki puch.
4.2 biszkopty przetnij przez środek układając jeden na drugi, następnie pozostały jeden biszkopt przetnij na 6 równych części i połóż przed tamtymi biszkoptami tworząc kabinę wozu,która będzie wyższa od reszty auta.
5.wszystko przesmaruj kremem i przełóż owocem lub dżemem.
6.tak przygotuj wszystkie biszkopty i pamiętaj aby łączenie biszkoptu doklejanego zawsze posmarować kremem tak aby się przykleił.
Wierzch i boki biszkoptu posmarować kremem aby masa cukrowa się przykleiła do kremu. Tak posmarowany biszkopt wstaw przynajmniej na godzinę do lodówki przed nałożeniem masy cukrowej.
7.Potrzebna będzie masa cukrowa 1,5kg.
jeśli nie posiadasz gotowej masy możesz przygotować według podanego przepisu.
Masa Cukrowa: Żelatynę zalej wodą i pozwól jej namoknąć.W czasie kiedy żelatyna się moczy, przesiej cukier puder, rozdzielając go na dwie części.Do namokniętej żelatyny dodaj glukozę i dokładnie wymieszaj. Żelatyna musi się całkowicie rozpuścić. W razie potrzeby, lekko podgrzej mieszaninę, ale nie gotuj. Jeszcze ciepłą, rozpuszczoną żelatynę z glukozą wlej do jednej części cukru pudru i zacznij mieszać łyżką. Dosypuj sukcesywnie drugą część cukru pudru, dodaj kilka kropli olejku migdałowego.Gdy masa wchłonie wystarczającą ilość cukru i stanie się elastyczna, można dodać barwniki. Wyrabiaj masę jak plastelinę, jak za mocno nam masa stwardnieje wsadź na kilka sekund do mikrofali.
8.Tak przygotowaną masę około 10200g barwimy na czerwono , resztę białej masy odkładamy do dekoracji i barwimy na takie kolory jakie będziemy potrzebować jeszcze do dekoracji.
Rozwałkuj masę podsypując cukrem pudrem pod spodem aby masa się nie przykleiła.
9.Przenieś rozwałkowaną masę na tort.
Delikatnie dłonią dociskaj i wygładzaj tort.
10.Po obłożeniu tortu ścinamy nadmiar masy.
Gdy uzyskamy odpowiedni kształt ozdabiamy tort dekoracjami.
Barwimy masę na czarno i robimy koła.
Następnie białą masę rozwałkuj i potnij na cienkie paseczki ozdabiając dół auta, okna,drabina, napis itp.
11.Gotowe
Porady
Nigdy nie obkładaj tortu masą cukrową na bita śmietanę ponieważ masa sie rozpuści. Zawsze nakładamy na krem z margaryny lub masła.
Komentarze