1.Ciasto:
Białka ubić, dodać cukry, proszek do pieczenia, żółtka i dalej ubijać. Dodać mąkę i delikatnie wymieszać. Ciasto wlać do tortownicy i piec 40min w temperaturze 180 stopni. Biszkopt wystudzić i przekroić na 3 krążki.
2.Poncz:
Zagotować wodę. Dodać wyciśnięty sok z cytryny, cukier i dokładnie wymieszać. Wystudzić.
3.Masa 1:
Wiśnie zagotować z wodą. Dodać galaretkę i żelatynę, dokładnie wymieszać do rozpuszczenia. Wystudzić i pozostawić do stężenia.
4.Masa 2:
Żółtka rozrobić w 1/4 szklanki mleka z mąką ziemniaczaną. Resztę mleka zagotować z cukrem waniliowym. Do gorącego mleka wlać rozrobioną mąkę z żółtkami i zagotować. Utrzeć masło z chałwą i połączyć z zimnym budyniem.
5.Masa 3:
Śmietanę ubić. Galaretkę i żelatynę rozpuścić w połowie szklanki gotowanej wody. Wystudzić i połączyć ze śmietaną.
6.Pierwszy krążek biszkoptu nasączyć ponczem i wyłożyć wiśnie z galaretką. Przykryć drugim krążkiem, nasączyć i wyłożyć masę z chałwą. Przykryć trzecim krążkiem, nasączyć i położyć bitą śmietanę z galaretką. Całość biszkoptu udekorować masą śmietanową. Boki można posypać drobno posiekanymi orzechami, a górę tortu kolorowymi galaretkami.
Porady
Tort najlepiej smakuje na drugi dzień. Do ponczu można dodać różne rodzaje alkoholu.
Komentarze