TORT Z CHAŁWĄ I ADWOKATEM

4.5 (197 ocen)

  • 60 min

Tort idealny do solenizanta.

  • 60 min

Składniki:

  • BISZKOPT:

    8 jajek

    8 łyżek cukru

    8 łyżek mąki pszennej tortowej

    1 łyżka wody

    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

    KREM:
    50 g margaryny Kasia

    150 g masła

    3 jajka

    6 łyżek cukru

    1 łyżka kawy rozpuszczalnej

    1 szklanka adwokatu


    DODATKOWO: chałwa waniliowa 250g, krokant, kokos itp. do dekoracji
Wystaw ocenę:

4.5 (197 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery Alkohole

Tort z chałwą i adwokatem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. BISZKOPT: Białka ubić na sztywną pianę, dodajemy stopniowo cukier dalej ubijając.
    Dodajemy przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia, żółtka i łyżkę wody.
    Tortownicę o średnicy 27cm smarujemy tłuszczem, wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik nastawiamy na 175 stopni.
    Pieczemy około 30 minut. Wychładzamy, ściągamy papier i kroimy na 3 plastry.
  • 2. KREM: Masło wraz z KASIĄ ucieramy na jednolitą masę. Jajka ubijamy z cukrem.
    Do utartego tłuszczu stopniowo wlewamy ubite jajka i dalej ucieramy dodając także adwokat. Gotowy krem dzielimy na 2 części.
    Do jednej wsypujemy kawę rozpuszczalną.
  • 3. Chałwę rozdrabniamy.
  • 4. Pierwszą warstwę biszkoptu smarujemy kremem (obojętna kolejność, wg upodobań)
    obsypujemy połową chałwy, spód kolejnego biszkoptu smarujemy tym samym kremem, dociskamy do chałwy.
    Kolejny biszkopt smarujemy tak samo. Wierzch i boki tortu smarujemy kremem i dekorujemy według własnej inwencji:)
  • 5. Wkładamy do lodówki, najlepiej na noc.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Chałwa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować