Tort z chałwą i adwokatem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.BISZKOPT: Białka ubić na sztywną pianę, dodajemy stopniowo cukier dalej ubijając.
Dodajemy przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia, żółtka i łyżkę wody.
Tortownicę o średnicy 27cm smarujemy tłuszczem, wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik nastawiamy na 175 stopni.
Pieczemy około 30 minut. Wychładzamy, ściągamy papier i kroimy na 3 plastry.
2.KREM: Masło wraz z KASIĄ ucieramy na jednolitą masę. Jajka ubijamy z cukrem.
Do utartego tłuszczu stopniowo wlewamy ubite jajka i dalej ucieramy dodając także adwokat. Gotowy krem dzielimy na 2 części.
Do jednej wsypujemy kawę rozpuszczalną.
3.Chałwę rozdrabniamy.
4.Pierwszą warstwę biszkoptu smarujemy kremem (obojętna kolejność, wg upodobań)
obsypujemy połową chałwy, spód kolejnego biszkoptu smarujemy tym samym kremem, dociskamy do chałwy.
Kolejny biszkopt smarujemy tak samo. Wierzch i boki tortu smarujemy kremem i dekorujemy według własnej inwencji:)
Komentarze