TORT Z AŻUROWO-CZEKOLADOWYM PŁOTKIEM

5 (161 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 2 godz.

Tort upiekłam na urodziny córki z nadzieniem serowo-toffim.Tort przypominający klomb z kwiatami.Dekorację sama wymyśliłam i wykonałam.

  • 2 godz.

Składniki:

  • biszkopt z tartą czekoladą :
    -5 jajek
    -3/4 szklanki cukru
    -3/4 szklanki mąki(pół na pół z ziemniaczaną)
    -1/2 tartej gorzkiej czekolady
    -1 łyżeczka proszku do pieczenia

    fruzelina:
    -500 g. jeżyn(tutaj mrożone)
    -5 łyżek cukru
    -2 łyżki mąki ziemniaczanej
    -ok.4 łyżek wody

    krem serowy-toffi:
    -700 g. twarogu delikatnego, naturalnego(2x350)
    -300 g. cukierków toffi z nadzieniem czekoladowym-Chocofini -2 op.
    -500 ml. śmietanki 30 %
    -100 g. cukru pudru
    -1 śnieżka
    -5 łyżeczek żelatyny
    -1/2 szklanki wody

    masa czekoladowa:
    -2 białe czekolady
    -100 g. masła
    -2 łyżki żelatyny
    -ok. 4 łyżki wody
    -5 łyżek gęstej śmietany
    -100 g.masła
    -1/2 szklanki cukru pudru

    ozdoby czekoladowe:
    -1 mleczna czekolada
    -1 gorzka czekolada

    perełki złote-cukiereczki
Wystaw ocenę:

5 (161 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Torty Desery Biszkopty

Tort z ażurowo-czekoladowym płotkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • biszkopt przed pieczeniem 1. biszkopt-Ubić białka z solą i cukrem. Dodać po żółtku i ubić. Do ubitych jajek przesiać mąki z proszkiem, lekko wymieszać łopatką.Dodać startą na tarce czekoladę i lekko wmieszać nie za długo, żeby nie opadło. Wylać do tortownicy 27 cm.wyłożonej papierem tylko na dole.
  • po upieczeniu 2. Piec ok.25-30 min. w 175*.
  • przekrojony 3. Po przestygnięciu biszkopt przekroić na 3 blaty.
  • warstwa fruzeliny 4. Jeżyny wraz z cukrem, usmażyć. Przetrzeć przez gęste sitko. Z powrotem zagotować,dolewając rozrobioną mąkę z wodą. Ugotować jak kisiel i rozsmarować na pierwszym blacie biszkoptowym w tortownicy.
  • cukierki 5. Cukierki wraz ze śmietanką roztopić nad parą.Ostudzić i schłodzić przynajmniej pół godz. Można całą noc
  • warstwa kremu 6. krem-Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i ostudzić do letniego. Śmietankę toffi, ubić z pudrem i śnieżką.Potem dodawać porcjami serek i zmiksować.Dolewać powoli żelatynę, cały czas miksując, ale nie za długo.Krem podzielić na dwie części. Jedną wylać na fruzelinę.
  • 2 blat 7. Przykryć drugim krążkiem biszkoptowym.
  • druga warstwa kremu 8. Wyłożyć resztę kremu, rozsmarować.
  • 3 blat biszkoptowy 9. Przykryć górą biszkoptu i całość schłodzić.
  • tort przełożony 10. Po zastygnięciu, zdjąć obręcz i ułożyć na paterze.
  • warstwa masy 11. masa-Białe czekolady rozpuścić wraz z masłem nad parą. Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i wmieszać do czekolady.Mieszać do letniego, dodać śmietanę i dokładnie wymieszać.(masa pomimo żelatyny, nie chciała zastygnąć to dodatkowo dodałam twarde masło i puder i zastygła.) Masło zmiksować z cukrem pudrem i stopniowo dolewać mieszaninę czekoladową.Posmarować cały tort.
  • przygotowanie do malowania 12. dekoracje-Na twardej kartce, namalować wzór. Naszykować folię przeżroczystą, albo pasy z papieru do pieczenia.Zrobić też rożek z papieru.
  • malowanie wzorów 13. Czekolady roztopić nad parą, wlać do rożka, dobrze zakręcić górę a końcówkę, minimalnie obciąć.Malować kontury na wzorze. Układać perełki. Przesuwać papier i malować następny wzór.
  • wykonane wzory 14. Namalować serwetkę i przynajmniej 20 płotków.Są bardzo delikatne i mogą się łamać. Wszystko schłodzić i delikatnie odkleić.
  • przyklejone ozdoby 15. Na gotowym torcie ale jeszcze z miękką masą, poprzyklejać ozdoby.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Masa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować