Tort z borówkami i bezą

4.5 (159 ocen)

Lubicie borówki, słodką bezę i bitą śmietanę? Jeśli tak, to ten torcik jest dla Was

Składniki:

  • - 250 g serka mascarpone
    - 400 ml śmietanki kremówki 30%
    - 3 łyżeczki cukru pudru
    - 1,5 łyżeczki żelatyny
    - 1/3 szklanki mleka
    - ok. 400 g borówek
    - 5-6 bez
    - kilka okrągłych biszkoptów
Wystaw ocenę:

4.5 (159 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery Beza

Tort z borówkami i bezą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żelatynę należy rozpuścić w ciepłym mleku, odstawić do przestygnięcia. Na dnie tortownicy wyłożyć papier do pieczenia, następnie ułożyć biszkopty. W misce ubić śmietankę, cały czas ubijając dodać serek mascarpone i 3 łyżeczki cukru pudru. Następnie dolać stopniowo żelatynę. Do gotowej masy dodać szklankę borówek i pokruszone bezy. Całość delikatnie wymieszać. Gotową masę przelać do tortownicy, wygładzić górę i włożyć torcik do lodówki na kilka godzin, najlepiej na całą noc. Przed podaniem górę torcika ozdobić borówkami.

Porady

Podany przepis jest na formę o średnicy 18 cm. Można zmniejszyć ilość składników na masę i zalać borówki galaretką.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Borówki amerykańskie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Bez pieczenia

Podobne przepisy

To może cię zainteresować