Tort z brzoskwiniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Tortownicę (śr 24cm) dokładnie posmarować masłem i wysypać bułką tartą lub otrębami.
2.Biszkopt: żółtka ucierać z połową cukru pudru przez ok 7 - 8 minut, aż powstanie puszysta i gęsta masa. W drugiej misce ubijać białka z resztą cukru pudru przez ok 7 - 8 minut, aż powstanie lśniąca piana (nie będzie idealnie sztywna).Mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną przesiać dwukrotnie (z wysoka) do oddzielnej miski i dokładnie wymieszać. Połączyć żółtka z białkami za pomocą szpatułki, wykonując kilka lub kilkanaście delikatnych ruchów. Następnie do masy przesiać 1/3 ilości mąki i bardzo delikatnie połączyć szpatułką, nie niszcząc ubitej piany. Wsypać kolejną 1/3 mąki i znów delikatnie połączyć, to samo zrobić z pozostałą mąką. Masę wyłożyć do przygotowanej formy, wyrównać wierzch. Ustawić na kratce w nagrzanym piekarniku i piec przez 40 minut. Po upieczeniu odrobinę uchylić piekarnik i odczekać 3 minuty, następnie uchylić drzwiczki jeszcze bardziej i odczekać kolejne 3 minuty. Stopniowo studzić, wysuwając kratkę z biszkoptem na zewnątrz. Biszkopt dokładnie ostudzić przed pokrojeniem, można przygotować dzień lub dwa dni wcześniej.
3.Masa: zimną śmietankę do deserów ubić na bardzo sztywną pianę razem z cukrem pudrem. Delikatnymi ruchami szpatułki wymieszać ją z serem mascarpone. Wstawić do lodówki do czasu przełożenia.
4.Przygotować przełożenie: odłożyć jedną połówkę brzoskwiń, a resztę wyjąć z zalewy i pokroić w kostkę. Wymieszać z konfiturą brzoskwiniową, odstawić.
5.Przygotować nasączenie: w małej miseczce wymieszać syrop brzoskwiniowy, likier, zieloną herbatę i sok z cytryny lub limonki.
Upieczony biszkopt wyjąć z piekarnika, ustawić na kratce. Po całkowitym wystudzeniu odciąć chrupiący wierzch, pokruszyć go i zachować do posypania boków. Biszkopt przekroić na 3 poziome płaty, zachowując okruszki. Dolny krążek położyć na paterze, wyłożyć połowę przełożenia (brzoskwiń razem z konfiturą i powstałym sokiem) i skropić 1/3 ilości nasączenia. Wyłożyć 1/3 ilość masy mascarpone i przykryć drugim (środkowym) krążkiem. Skropić go 1/3 nasączenia, ułożyć resztę brzoskwiń i 1/3 masy. Przykryć ostatnim, górnym krążkiem, skropić go resztą nasączenia. Wierzch i boki pokryć ostatnią częścią masy.
Boki tortu obłożyć (dłonią) pokruszonym wierzchem tortu i okruszkami z przekrojenia. Wierzch udekorować pokrojoną na plasterki połówką brzoskwini i wiórkowaną (za pomocą obieraczki do warzyw) białą czekoladą. Wstawić do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Tort najlepiej zrobić dzień przed podaniem i trzymać w lodówce, aby masa dokładnie zastygła, biszkopty nabrały nieco wilgoci i wszystkie smaki się połączyły.
Komentarze