Tort z brzoskwiniami

4.5 (145 ocen)

Masa do tego tortu jest wyjątkowo dobra. Polecam

Składniki:

  • Ciasto:
    6 jajek (w temperaturze pokojowej) oddzielnie żółtka i białka,
    2 szkl (320 g) cukru pudru,
    ⅔ szkl (100 g) mąki pszennej,
    ⅔ szkl (100 g) mąki ziemniaczanej

    Masa:
    500 g sera mascarpone,
    500 ml śmiet. krem.36%, dobrze schłodzonej,
    1 szkl cukru pudru.

    Przełożenie:
    1 duża puszka brzoskwiń w zalewie,
    1/2 szkl zmiksowanej konfitury brzoskwiniowej

    Nasączenie:
    4 łyżki syropu brzoskwiniowego z puszki,
    2 łyżki likieru brzosk. lub dodatkowe 2 łyżki syropu,
    5 łyżek zaparzonej zielonej herbaty, ostudzonej,
    2 łyżki soku z cytryny lub limonki

    Dekoracja: 50 g białej czekolady
Wystaw ocenę:

4.5 (145 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Torty Desery

Tort z brzoskwiniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Tortownicę (śr 24cm) dokładnie posmarować masłem i wysypać bułką tartą lub otrębami.
  • 2. Biszkopt: żółtka ucierać z połową cukru pudru przez ok 7 - 8 minut, aż powstanie puszysta i gęsta masa. W drugiej misce ubijać białka z resztą cukru pudru przez ok 7 - 8 minut, aż powstanie lśniąca piana (nie będzie idealnie sztywna).Mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną przesiać dwukrotnie (z wysoka) do oddzielnej miski i dokładnie wymieszać. Połączyć żółtka z białkami za pomocą szpatułki, wykonując kilka lub kilkanaście delikatnych ruchów. Następnie do masy przesiać 1/3 ilości mąki i bardzo delikatnie połączyć szpatułką, nie niszcząc ubitej piany. Wsypać kolejną 1/3 mąki i znów delikatnie połączyć, to samo zrobić z pozostałą mąką. Masę wyłożyć do przygotowanej formy, wyrównać wierzch. Ustawić na kratce w nagrzanym piekarniku i piec przez 40 minut. Po upieczeniu odrobinę uchylić piekarnik i odczekać 3 minuty, następnie uchylić drzwiczki jeszcze bardziej i odczekać kolejne 3 minuty. Stopniowo studzić, wysuwając kratkę z biszkoptem na zewnątrz. Biszkopt dokładnie ostudzić przed pokrojeniem, można przygotować dzień lub dwa dni wcześniej.
  • 3. Masa: zimną śmietankę do deserów ubić na bardzo sztywną pianę razem z cukrem pudrem. Delikatnymi ruchami szpatułki wymieszać ją z serem mascarpone. Wstawić do lodówki do czasu przełożenia.
  • 4. Przygotować przełożenie: odłożyć jedną połówkę brzoskwiń, a resztę wyjąć z zalewy i pokroić w kostkę. Wymieszać z konfiturą brzoskwiniową, odstawić.
  • 5. Przygotować nasączenie: w małej miseczce wymieszać syrop brzoskwiniowy, likier, zieloną herbatę i sok z cytryny lub limonki.
    Upieczony biszkopt wyjąć z piekarnika, ustawić na kratce. Po całkowitym wystudzeniu odciąć chrupiący wierzch, pokruszyć go i zachować do posypania boków. Biszkopt przekroić na 3 poziome płaty, zachowując okruszki. Dolny krążek położyć na paterze, wyłożyć połowę przełożenia (brzoskwiń razem z konfiturą i powstałym sokiem) i skropić 1/3 ilości nasączenia. Wyłożyć 1/3 ilość masy mascarpone i przykryć drugim (środkowym) krążkiem. Skropić go 1/3 nasączenia, ułożyć resztę brzoskwiń i 1/3 masy. Przykryć ostatnim, górnym krążkiem, skropić go resztą nasączenia. Wierzch i boki pokryć ostatnią częścią masy.
    Boki tortu obłożyć (dłonią) pokruszonym wierzchem tortu i okruszkami z przekrojenia. Wierzch udekorować pokrojoną na plasterki połówką brzoskwini i wiórkowaną (za pomocą obieraczki do warzyw) białą czekoladą. Wstawić do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Tort najlepiej zrobić dzień przed podaniem i trzymać w lodówce, aby masa dokładnie zastygła, biszkopty nabrały nieco wilgoci i wszystkie smaki się połączyły.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Brzoskwinie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować