Tort z dekoracją galaretkowych kostek lodu.

5 (171 ocen)

Bardzo efektowny łatwy do zrobienia tort na każdą okazję zwłaszcza dla Panów np. na urodziny.

Składniki:

  • 3 biszkopty - Każdy z 3 jaj

    składniki na 1 biszkopta
    3 jajka
    cukier około 0,5 szklanki
    2 łyżki mąki pszennej
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    proszek do pieczenia 0,5 łyżeczki
    szczypta soli

    forma okrągła 28cm

    Krem budyniowy:
    Składniki:
    4 szklanki mleka
    2 budynie śmietankowe lub waniliowe
    6 łyżek mąki pszennej
    8 łyżek cukru
    500 g miękkiej margaryny lub masła

    4 łyżki ciemnego kakao
    1 tabliczka gorzkiej czekolady (rozpuszczonej w kąpieli wodnej)

    owoc lub dżem do przełożenia
    4 opakowania rurek z nadzieniem. (1kg)
    wstążka do związania
    mini buteleczki z alkoholem lub 1 mały szampanik.
    3 niebieskie galaretki
    4 szklanki gorącej wody
Wystaw ocenę:

5 (171 ocen)

Tort z dekoracją galaretkowych kostek lodu. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • skłądniki na biszkopt 1. Biszkopt: żółtka oddziel od białek i ubij białka na sztywną pianę. Do ubitej piany dodaj cukier a następnie żółtka i miksuj do uzyskania gładkiej masy. Mąki z proszkiem przesiej przez sitko i delikatnie wymieszaj łyżką. wyłóż na blachę wyłożoną papierem i upiecz w 160 st.C około 30 min. tak przygotowane 3 biszkopty ostudź.
  • niebieska galaretka 2. Galaretkę rozrabiamy w 4 szklankach gorącej wody. Można rozrobić w 2 szklankach gorącej wody ,a następnie dodać 2 szklanki zimniej wody.
  • budyń 3. Budyń na krem: W 1 szklance mleka mieszam mąkę z budyniem. Resztę mleka gotuję z cukrem. Do gotującego się mleka wlewam mieszankę i gotuję budyń cały czas mieszając aby budyń się nie przypalił. Pozostaw do wystudzenia.
  • krem 4. Tak przygotowany budyń dodaj stopniowo po łyżce do miękkiego tłuszczu.
  • Krem czekoladowy 5. Dodaj do gotowego kremu 4 łyżki kakao i delikatnie wymieszaj.
  • Czekolada 6. 1 tabliczkę gorzkiej czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej i dodaj do kremu.
  • tort truskawkowy 7. Następnie posmaruj każdy blat biszkoptu kremem i przełóż truskawkami lub dowolnym smakiem.
  • tort 8. Tak kolejno składamy cały tort.
  • tort czekoladowy 9. Posmarowany biszkopt wstaw przynajmniej na godzinę do lodówki przed nałożeniem kostek z galaretki i rurek.
  • rurki 10. Przygotuj rurki, jeśłi są zbyt długie to wszystkie przytnij troszkę.
  • Rurki 11. Tak przygotowana rurki przykładamy jedna obok drugiej na bokach tortu.
  • Rurki - mocowanie 12. Po ułożeniu rurek zwiąż je ładną kokardą.
  • dekoracja 13. Następnie zimna galaretkę kroimy na równe kosteczki i układamy na górze tortu, a między kosteczki wkładamy ozdobne malutkie buteleczki.
  • dekoracja 14. Gotowe

Porady

Boki tortu można zrobić np. z wafelków.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować