Tort z dyni i ryżu

0 (0 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Kiedyś bardzo popularny na Śląsku tort, który przygotowywało się go głównie z myślą o przyjęciach dla dzieci.

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - mleko: 2 szklanki
    - ryż: 1 szklanka
    - masło: 1 łyżeczka
    - sól do smaku: 1 szczypta
    - dynia: 50 dekagramów
    - jajka: 3 sztuki
    - cukier: 3 łyżki
    - cukier waniliowy: 1 opakowanie
    - bułka tarta: 0.5 szklanki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Tort z dyni i ryżu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ryż ugotować na sypko na mleku, dodając do mleka łyżeczkę masła i odrobinę soli. Ostudzić. Dynię obrać, odrzucić pestki, miąższ pokrajać w kostkę, skropić wodą, poddusić, przetrzeć przez sito. Jajka podzielić na żółtka i białka. Żółtka utrzeć do białości z cukrem i cukrem waniliowym. Białka ubić na sztywną pianę. Do żółtek dodać dynię, ryż i pianę z białek. Wszystkie składniki lekko wymieszać, przełożyć do tortownicy. Wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą. Zapiekać w średnio gorącym piekarniku przez ok. 30 – 40 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować