Tort z Kit katem i m&m's

4.5 (175 ocen)

  • 2 godz.

Tort idealny na prezent, smaczny, słodki kolorowy. A sam przepis powstał dzięki mojej kuzynce, która miała ochotę na coś słodkiego, ale innego niż zwykłe ciasta i tak o to powstało to cudo :)

  • 2 godz.

Składniki:

  • Biszkopt jasny: 5 jajek, 5 łyżek mąki, 5 łyżek cukru, łyżka octu, czubata łyżeczka proszku do pieczenia. Biszkopt ciemny: 3 jajka, 2 łyżki kakao, 2 łyżki mąki 3 łyżki cukru, łyżka octu. Masa budyniowa: litr mleka, 1\3 szklanki mąki ziemniaczanej, 3\4 szklanki mąki pszennej, szklanka cukru, 3-4 cukry waniliowe, 2 kostki margaryny (jedna 250g ), 2 żółtka.
    Dodatki: 21-22 batonów kit-kat, 2x paczki m&m's po g. , dżem truskawkowy, kakao, do dekoracji wstążka.
Wystaw ocenę:

4.5 (175 ocen)

Zobacz również:

Desery

Tort z kit katem i m&m's - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt jasny: oddzielamy białka od żółtek, do żółtaka mieszamy z octem. Do białek dodajemy cukier i ubijamy na sztywno. Mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia. Do ubitych białek dodajemy żółtka i delikatnie łączymy. Na koniec dodajemy mąkę z proszkiem i mieszamy. Ciasto wykładamy równomiernie do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 180 stopniach ok 20 min.
    Biszkopt ciemny: oddzielamy białka od żółtek, żółta mieszamy z octem. Do białek dodajemy cukier i ubijamy na sztywno. Mąkę łączymy z proszkiem i kakaem. Do ubitych białek dodajemy żółtka i łączymy delikatnie. Na koniec dodajemy mąkę z kakaem i proszkiem. Ciasto wykładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 180 stopni ok. 20 min.
    Masa budyniowa: Z litra mleka odlewamy szklankę, resztę gotujemy z cukrem i cukrami waniliowymi. Do odlanego mleka dodajemy żółtka i energicznie mieszamy. Na koniec dodajemy oba rodzaje mąki i dalej mieszamy, aż powstanie jednolita masa. Wlewamy to do gotującego się mleka i gotujemy budyń.
    Kiedy budyń będzie gotowy odstawiamy do ostygnięcia. Po ostygnięciu w misce rozcieramy margaryny na puszystą masę. Następnie dodajemy po łyżce budyniu i mieszamy masę.
    Biszkopt jasny przecinamy na pół, dolną część smarujemy dżemem. Następie wykładamy na dżem część masy i przykrywamy ciemnym biszkoptem. Na ciemny biszkopt kolejna część masy i przykrywamy jasnym. Do reszty masy dodajemy 2 łyżki kakao i mieszamy, następnie wykładamy na cały tort i smarujmy nią całość. Na koniec układamy batony wokół tortu, przyklejając go do masy. Na wierzch wysypujemy cukierki. Całość obwiązujemy wstążką, do dekoracji oraz aby lepiej trzymała batony.

Porady

Ilość batonów zależy od wielkości tortownicy, im większa tym więcej potrzeba kit-katów. Pomiędzy batonami powinny być jak najmniejsze przerwy, aby cukierki nie wypadały.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować