Tort z kremem budyniowym i bakaliami

0 (0 ocen)

To mój ulubiony tort. Chociaż sprawia wrażenie, nie jest aż tak bardzo pracochłonny. Jego wykonanie jest bardzo proste, a tort ładnie się prezentuje... a jeszcze lepiej smakuje.

Składniki:

  • Biszkopt
    5 jajek
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    115-120g mąki pszennej
    150g cukru pudru
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Baza masy
    0,5 litra mleka
    200g cukru
    2 cukry waniliowe
    4 żółtka
    90g mąki tortowej
    2 łyżki spirytusu
    2 kostki (500g) masła (lub 250g masła i 250g margaryny)

    Do jasnej masy
    1 puszka ananasa
    Skórka z pomarańczy
    Sok z cytryny

    Do ciemnej masy
    2-3 łyżki kakao
    Garść orzechów włoskich
    Garść rodzinek
    Pół tabliczki czekolady

    Spirytus do nasączenia biszkoptu
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery Tort z kremem

Tort z kremem budyniowym i bakaliami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Upiec biszkopt - Białka oddzielić od żółtek. Białka jajek ubijamy, dodając cukier puder. Do sztywnej piany, ciągle ubijając mikserem, dodajemy po jednym żółtku. Mąkę i proszek do pieczenia przesiewamy, a następnie dosypujemy do ubitych jajek. Całość dobrze mieszamy. Ciasto przekładamy do tortownicy (spód wyłożyłam papierem do pieczenia) o średnicy około 29cm i pieczemy przez 35-40min w 170st. Biszkopt studzimy chwilę w piekarniku, po czym odwracamy go do góry dnem i odstawiamy do wystudzenia.
  • 2. Budyń - odlać pół szklanki mleka, resztę zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. Zimne mleko wymieszać z żółtkami, a następnie roztrzepać z mąką. Wlać do gorącego mleka i zagotować. Ciągle mieszać, by nie było grudek, chwilę gotować. Pozostawić do ostygnięcia.
  • 3. Krem - utrzeć masło na pulchną masę, a następnie ucierać dodając po łyżce zimnego budyniu. Na koniec dodać spirytus.
  • 4. Krem podzielić na dwie części. Pierwszą wymieszać z pokrojonym ananasem, skórką z pomarańczy i sokiem z cytryny, drugą z kakao i rozdrobnionymi orzechami i czekoladą oraz rodzynkami.
  • 5. Biszkopt nasączyć spirytusem, a następnie wyłożyć na niego masę kakaową. Wyrównać wierzch i wstawić ciasto do lodówki. Kiedy masa odrobinę stężeje, wyłożyć na nią masę z ananasem i ponownie wyrównać wierzch. Ciasto odstawić do lodówki aż stężeje.

Porady

Ciasto można udekorować polewą lub galaretką, startą czekoladą lub wiórkami kokosowymi. Ilość i rodzaj dodanych do kremu bakalii zależy od naszych preferencji. Do masy można dodać brzoskwinie z puszki, kolorowe kostki galaretki, białą czekoladę itd

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować