Tort z kremem bananowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.biszkopt białka razem z solą ubijamy na sztywno, kiedy będą ubite dodajemy żółtka i cukier i bijamy aż masa będzie puszysta i bez gródek cukru. do masy jajecznej wsypujemy przesiane mąki z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy. Ciasto wylewamy do wyłożonej papierem tortownicy. pieczemy ok40min w 180 stopniach.
śrenica tortownicy ok25cm
2.krem
masło ucieramy z miodem na koniec dodajemy zmiksowane banany i całość mieszamy z mikserem
3.biszkopt przekrajemy tak by powstały 3 blaty. następnie przecinamy go na pół żeby powstały półkola a później ćwiartki. biszkopt obracamy aby okrągłe części były od środka.
przekładamy kremem pierwszą i drugą warstwę biszkoptu.
4.Śmietanę kremówkę ubijamy z śmietan fiksem i cukrem pudrem. Dzielimy na 3 części i barwimy.
5.rękaw cukierniczy z końcówką gwiazdką napełniamy pierwszym kolorem i obrysowujemy brzegi tortu.Kolejno nakładamy kolorowe śmietany i wypełniamy górę tortu.
Rozebraną lalkę kładziemy na środek tortu i pokrywamy ją śmietaną tworząc sukienkę
Komentarze