Tort z kremem kawowym

4.48 (157 ocen)

Tort na 30-tą rocznicę ślubu :)

Składniki:

  • biszkopt:
    6 jaj
    1 szklanka cukru kryształu
    225 dkg mąki
    1 budyń waniliowy
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 tabliczka białej czekolady
    krem:
    2,5 kostki masła
    5 szt jajek
    1,5 szkl cukru kryształu
    3 łyżki kawy rozpuszczalnej
    2 łyżki kawy mielonej
    do nasączenia:
    1 szkl zaparzonej mocnej kawy
    sok z 1 cytryny
    2 kieliszki spirytusu
    do dekoracji:
    polewa czekoladowa
    płatki migdałowe
Wystaw ocenę:

4.48 (157 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Torty Desery Biszkopty Jajko

Tort z kremem kawowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z podanych składników przygotować masę na biszkopta i przelać do tortownicy o średnicy 25 cm. Piec 45-50 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. wystudzony biszkopt przekroić na 5 krążków. Całe jajka z cukrem ubić na parze i wystudzić. Kawę rozpuszczaną i mieloną zaparzyć w niewielkiej ilości wody. Masło utrzeć na puch, połączyć z jajkami, na koniec dodać wystudzona kawę. Biszkopta nasączyć i przełożyć kremem. Resztę kremu rozsmarować na bokach tortu i udekorować migdałami i posypką czekoladową. Wierzch polać polewą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Jajka Masło

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować