Tort z kremem śmietankowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt: oddzielić żółtka od białek.Do białek wsypać szczyptę soli.Miksować mikserem do powstania piany.Następnie wsypać cukier i dalej miksować.Dodawać po jednym żółtku,wlać aromat i miksować do uzyskania jednolitej masy.Mąkę przesiać z mąką ziemniaczaną,proszkiem oraz kakaem.Wsypać do masy jajecznej i wymieszać drewnianą łyżką.Piekarnik rozgrzać do 180 stopni.Blachę prostokątną wyłożyć papierem do pieczenia.Przelać ciasto i piec około 25 minut.Po upieczeniu sprawdzić patyczkiem czy biszkopt się upiekł.Ostudzić.Przekroić na trzy płaty.
2.Przygotować krem śmietankowy wg przepisu na opakowaniu na mleku oraz dodać masło.Schłodzić w lodówce.Trochę gotowego kremu odłożyć do osobnego naczynia.Brzoskwinie odsączyć z syropu,pokroić na małe kawałki, dodać do odłożonej masy i wymieszać łyżką.Każdą część biszkoptu nasączyć syropem z brzoskwiń wymieszanym z 4 kieliszkami wódki..Pierwszy biszkopt posmarować warstwą dżemu wiśniowego,na dżem wyłożyć część kremu.Przykryć drugim biszkoptem.Ponownie posmarować dżemem i wyłożyć część kremu zmieszaną z kawałkami brzoskwiń.Przykryć górnym biszkoptem.Docisnąć i wyrównać boki tortu.Kremem śmietankowym rozsmarować cały tort.
3.Przygotować polewę:masło lub margarynę rozpuścić w rondelku,dodać cukier puder.Gdy cukier puder się rozpuści zdjąć z ognia,dodać kakao oraz rozpuszczoną we wrzątku żelatynę i wymieszać.Przestudzić i polać tort.Posypać kolorową posypką.Dekorować pozostałym kremem wg własnego uznania.Schłodzić.
Komentarze