Tort z kuflem piwa

4.5 (193 ocen)

Biszkopt kawowy nasączany adwokatem, do tego krem adwokatowy i polewa czekoladowa. Dekoracja zachwyciła gości.

Składniki:

  • Biszkopt:

    - 6 jajek

    - 1,5 szklanki cukru

    - 1,5 szklanki mąki tortowej

    - 2 łyżki ( płaskie) mąki ziemniaczanej

    - 2 łyżki rozpuszczalnej kawy granulowanej

    - 3 łyżeczki proszku do pieczenia

    Krem adwokatowy :

    - 1 kostka miękkiego masła

    - 1 budyń śmietankowy bez cukru

    - 1,5 szklanki mleka

    - 0,5 szklanki cukru pudru

    - 3/4 szklanki adwokatu

    Polewa:

    - 1 tabliczka mlecznej czekolady

    - 50 ml śmietanki 30%

    Dodatkowo:

    - adwokat do nasączania biszkoptu

    - 8 okrągłych ciastek maślanych z dziurką

    - trochę kremu

    - kilka podłużnych biszkoptów

    - krem śmietankowy w 5 minut

    - kostka miękkiego masła

    - 200 ml zimnego mleka
Wystaw ocenę:

4.5 (193 ocen)

Zobacz również:

Desery

Tort z kuflem piwa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Tort z kuflem piwa 1. Jaja ubić z cukrem. Mąki i proszek do pieczenia przesiać, dodać do masy jajecznej. Następnie dodać kawę i dokładnie wymieszać. Dno tortownicy ( 28 cm) wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Wlać ciasto i wstawić do nagrzanego do 160 stopni piekarnika ( termoobieg). Piec około 50 minut. Ciasto ostudzić i przekroić na dwa blaty.Budyń ugotować na mleku i ostudzić. Masło utrzeć z cukrem pudrem na masę, dalej ucierając dodawać porcjami budyń. Następnie dodać adwokat.
    Biszkopt przekroić na dwa blaty, nasączyć ajerkoniakiem ( po 3 łyżki na krążek) przełożyć kremem adwokatowym. Krem śmietankowy rozrobić z zimnym mlekiem, a następnie utrzeć z masłem. Posmarować nim boki i wierzch tortu.Resztę kremu odłożyć.
    Śmietankę podgrzać i rozpuścić w niej połamaną czekoladę, przestudzić. ciepłą jeszcze polewą polać wierzch tortu.
    Tort wstawić do lodówki.
  • Tort z kuflem piwa 2. Ciastka maślane ( 1 odłożyć) posmarować kremem, ułożyć jedno na drugim. Boki i wierzch również obłożyć kremem i wyrównać.Następnie przymocować wokół wieżyczki z ciastek podłużne biszkopty i związać je wstążką.Wstawić na 30 minut do lodówki.
  • Tort z kuflem piwa 3. Następnie przekroić jedno ciastko na pół, posmarować miejsce przecięcia kremem i zrobić z niego uchwyt od kufla.Resztę kremu przełożyć do szprycy i wyciskać małe kleksiki tak, aby imitowały lekko wylewającą się pianę.Wstążeczkę usunąć a kufel postawić na środku tortu, leciutko dociskając.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować