Zapraszam na tort z okazji 7 urodzin mojej córci. Kwaskowy smak porzeczek wspaniale komponuje się ze słodkim kremem kawowym, co sprawia,że całościowo tort nie jest przesłodzony.
Składniki:
Biszkopt jasny:
2 jajka
2 łyżki mąki
4 łyżki cukru
1 łyżeczka octu
½ łyżeczki proszku do pieczenia
Biszkopt różowy:
2 jajka
2 łyżki mąki
4 łyżki cukru
1 łyżeczka octu
½ łyżeczki proszku do pieczenia
Czerwony barwnik- u mnie w żelu
Biszkopt ciemny:
2 jajka
2 łyżki mąki
4 łyżki cukru
1 łyżeczka octu
½ łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka kakao
1 łyżka wody
Krem jogurtowo-porzeczkowy:
640 g porzeczek czerwonych mrożonych
1 galaretka truskawkowa
3 łyżeczki cukru pudru
400 g jogurtu greckiego
Krem kawowy z wafelkami:
330 g śmietany 30%
6 łyżeczek kawy zbożowej o czekoladowym smaku
1 śmietan-fix
2 łyżeczki cukru pudru
80 g wafelków kokosowych w czekoladzie:
Krem maślana:
120 g cukru pudru
175 g masła
2 łyżki mleka
Aromat migdałowy
Masa cukrowa:
ok. 300-350 g cukru pudru
50 g glukozy
2 łyżeczki żelatyny
5 łyżek zimnej wody
Aromat migdałowy
Barwniki spożywcze
Tortownica 22-24 cm
Tort "roszpunka" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt jasny:
Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Następnie dodawać po łyżce cukier i nadal ubijać. Stale ubijając dodawać po jednym żółtku. Odłożyć mikser i do masy jajecznej przesiać sypkie składniki oraz ocet. Delikatnie lecz dokładnie je wymieszać. Tortownice wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać biszkopt i piec około 20 minut w 170 st do suchego patyczka. Wyjąć, ostudzić na kratce.
2.W taki sam sposób upiec różowy biszkopt, dodając barwnik pod koniec ubijania piany. W ciemnym biszkopcie mąkę wymieszać z kakao i dodać do masy jajecznej razem z wodą. Blaty ostudzić.
3.Następnie w każdym wyciąć dwa okręgi. Każdy mniejszy od poprzedniego. Każdy okręg tortu układać w innym na przemiennie kolorami tworząc szachownicę.
4.Krem jogurtowo-porzeczkowy:
Porzeczki przełożyć do garnka ( nie ma potrzeby ich rozmrażać), dodać około ¼ szklanki wody. Dusić do miękkości owoców. Zdjąć z ognia i przetrzeć przez sito. Dodać proszek galaretki i cukier puder. Dokładnie wymieszać. Ostudzić. Do musu owocowego dodać jogurt grecki i dokładnie wymieszać. Odłożyć do lodówki na wstępnego stężenia.
5.Krem kawowy z wafelkami:
Śmietan-fix wymieszać z cukrem pudrem. Do wstępnie ubitej smietany dodać kawę zbożową i mieszankę cukru i zagęstnika. Ubić na sztywno. Wafelki pokroić, ale niezbyt drobno ( ja miałam małe wafelki, więc każdy podzieliłam na 3-4 kawałki), dodać do śmietany. Delikatnie wymieszać.
6.Składanie tortu:
1 łyżeczkę kawy zbożowej rozpuścić w ½ szklanki wrzątku i zostawić do całkowitego ostygnięcia.
Na paterze ułożyć pierwszy trójkolorowy biszkopt. Zapiać obręcz tortownicy. Nasączyć go przy pomocy pędzelka. Ostrożnie wylać wstępnie stężony krem jogurtowy, wstawić do lodówki na około 20-25 minut. Po tym czasie ułożyć kolejny trójkolorowy biszkopt, który również nasączyć kawą. Rozsmarować krem kawowy. Ułożyć ostatni biszkopt i lekko go nasączyć. Odstawić tort na około 5-6 godziny do lodówki.
7.Krem maślany:
Do miski przełożyć miękkie masło. Utrzeć go mikserem. Następnie dodawać stopniowo dodawać cukier puder i aromat i miksować do gładkiego, jednolitego kremu. W razie potrzeby dodać 1-2 łyżki mleka.
Kremem delikatnie,ale dokładnie obsmarować tort. Boki i wierzch. Odstawić do lodówki na cała noc.
8.Masa cukrowa:
Do rondelka wsypać żelatynę, dodać wodę i zostawić do napęcznienia. Następnie dodać glukozę i postawić na ogień. Ogrzewać do rozpuszczenia i połączenia składników. W tym momencie można dodać barwnik, u mnie niebieski.
Do miski wsypać 200 g cukru pudru i dodać zawartość garnuszka. Dodać aromat i wymieszać. Na blat wysypać odrobinę cukru pudru i wyłożyć zawartość miski. Wyrabiać masę, powinna być gładka i elastyczna ( ale nie dodawać zbyt dużo cukru pudru, aby masa się nie łamała). Masę rozwałkować i obłożyć cały tort. W razie konieczności przygotować drugą porcję masy cukrowej z takiej samej ilości składników.
Odłożyć tort do lodówki do czasu podania. Smacznego!
Komentarze