TORT Z ORZECHAMI I CZEKOLADOWYMI SŁODKOŚCIAMI

0 (0 ocen)

  • 3 godz.

Każdy kolejny tort to wyzwanie, by był inny niż poprzednie. Ten powstał na 13 urodziny syna

  • 3 godz.

Składniki:

  • na jasny biszkopt:
    6 jajek
    15 łyżek mąki
    15 łyżek cukru
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    na ciemny biszkopt:
    6 jajek
    15 łyżek mąki
    15 łyżek cukru
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 łyżka kakao
    masa:
    1 litr śmietany 30 %
    mascarpone 500 g
    do nasączenia biszkoptu:
    2 szklanki przegotowanej wody
    sok z 1 cytryny
    2 łyżki cukru
    do Dekoracji:
    1 kinder niespodzianka
    10 sztuk mini batoników kinder bueno
    kilka kulek raffaello
    mini ciasteczka w czekoladzie
    ew. dodatkowo polewa czekoladowa smak mleczny
    wydruk cyfrowy ze zdjęcia
    do obsypania boków:
    4 szklanki krokantu orzechowego z karmelem
    ołówki czekoladowe biała czekolada
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery

Tort z orzechami i czekoladowymi słodkościami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. biszkopt:
    Oddzielamy żółtka od białek, białka ubijamy na sztywno, dalej miksując dodajemy pojedyńczo żółtka, miksujemy, dosypujemy stopniowo cukier, następnie mąkę z proszkiem do pieczenia. Mieszamy. Wylewamy do średniej wielkości blachy, pieczemy ok 20 minut w 170 st.Po upieczeniu wyjmujemy , studzimy. Tak samo postępujemy z drugim biszkoptem z tym że na koniec dodajemy jeszcze kakao. Gotowe biszkopty przekrawamy na połowę każdy .

    masa:
    śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno dosładzając do smaku przy ubijaniu cukrem pudrem. Kiedy śmietana jest bardzo sztywna, dokładamy mascarpone, mieszamy. Na spód układamy ciemny biszkopt. Nasączamy go lemoniadą przygotowaną z wody, cukru i soku z cytryny. Wykładamy 4 duże łyżki masy śmietanowej, przykrywamy kolejnym plackiem, nasączamy, znów wykładamy masę. Powtarzamy tak, ąż wykorzystamy wszystkie spod biszkoptowe. Wierzch i boki tortu również smarujemy masą śmietanową, wygładzamy.

    Dekoracja:

    Boki tortu obsypujemy krokantem czekoladowym, dekorujemy ołówkami czekoladowymi pod skosem na każdym boku. Na wierzchu, z jednej strony tortu wykładamy wydruk cyfrowy. Z drugiej strony wedle uznania układamy połówki kinder czekolady, kinder bueno, ciasteczek i kulek raffaello. Polewę czekoladową rozpuszczamy, cienkim strumieniem polewamy po słodkościach. Z tej rozpuszczonej czekolady na papier śniadaniowy porobiłam tez kratki, które po ostudzeniu przeniosłam na tort.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować