Każdy kolejny tort to wyzwanie, by był inny niż poprzednie. Ten powstał na 13 urodziny syna
3 godz.
Składniki:
na jasny biszkopt:
6 jajek
15 łyżek mąki
15 łyżek cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
na ciemny biszkopt:
6 jajek
15 łyżek mąki
15 łyżek cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka kakao
masa:
1 litr śmietany 30 %
mascarpone 500 g
do nasączenia biszkoptu:
2 szklanki przegotowanej wody
sok z 1 cytryny
2 łyżki cukru
do Dekoracji:
1 kinder niespodzianka
10 sztuk mini batoników kinder bueno
kilka kulek raffaello
mini ciasteczka w czekoladzie
ew. dodatkowo polewa czekoladowa smak mleczny
wydruk cyfrowy ze zdjęcia
do obsypania boków:
4 szklanki krokantu orzechowego z karmelem
ołówki czekoladowe biała czekolada
Tort z orzechami i czekoladowymi słodkościami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1. biszkopt:
Oddzielamy żółtka od białek, białka ubijamy na sztywno, dalej miksując dodajemy pojedyńczo żółtka, miksujemy, dosypujemy stopniowo cukier, następnie mąkę z proszkiem do pieczenia. Mieszamy. Wylewamy do średniej wielkości blachy, pieczemy ok 20 minut w 170 st.Po upieczeniu wyjmujemy , studzimy. Tak samo postępujemy z drugim biszkoptem z tym że na koniec dodajemy jeszcze kakao. Gotowe biszkopty przekrawamy na połowę każdy .
masa:
śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno dosładzając do smaku przy ubijaniu cukrem pudrem. Kiedy śmietana jest bardzo sztywna, dokładamy mascarpone, mieszamy. Na spód układamy ciemny biszkopt. Nasączamy go lemoniadą przygotowaną z wody, cukru i soku z cytryny. Wykładamy 4 duże łyżki masy śmietanowej, przykrywamy kolejnym plackiem, nasączamy, znów wykładamy masę. Powtarzamy tak, ąż wykorzystamy wszystkie spod biszkoptowe. Wierzch i boki tortu również smarujemy masą śmietanową, wygładzamy.
Dekoracja:
Boki tortu obsypujemy krokantem czekoladowym, dekorujemy ołówkami czekoladowymi pod skosem na każdym boku. Na wierzchu, z jednej strony tortu wykładamy wydruk cyfrowy. Z drugiej strony wedle uznania układamy połówki kinder czekolady, kinder bueno, ciasteczek i kulek raffaello. Polewę czekoladową rozpuszczamy, cienkim strumieniem polewamy po słodkościach. Z tej rozpuszczonej czekolady na papier śniadaniowy porobiłam tez kratki, które po ostudzeniu przeniosłam na tort.
Komentarze