Tort walentynkowy z lekkim kremem budyniowym oraz nutą wiśni z galaretką

4.5 (154 ocen)

  • 3 godz.

Tort ten świetnie się sprawdza na takie uroczystości jak: urodziny, imieniny,Walentynki, rocznice itp.PROSTY I stosunkowo tani w wykonaniu. PYCHOTA. POLECAM :)

  • 3 godz.

Składniki:

  • Składniki na biszkopt jasny: ( po upieczeniu dziele go na pół) (średnica Tortownicy: 25 cm)

    4 jajka
    0,5 szkl. Cukru
    0,5 szkl. Mąki
    1 łyżka oleju
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 łyżka wody mineralnej gazowanej

    Składniki na biszkopt ciemny: ( po upieczeniu dziele go na pół)

    4 jajka
    0,5 szkl. Cukru
    0,5 szkl. Mąki + 2 łyżki Kakao
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 łyżka oleju
    1 łyżka wody mineralnej gazowanej

    Składniki na krem:

    1 szkl. Mleka (Wedle uznania można do mleka dodać cukier waniliowy)
    4 łyżki cukru
    3 łyżki mąki tortowej
    1 budyń smietankowy bądz waniliowy bez cukru
    1 kostka margaryny ( u mnie 250g)

    Składniki na galaretke z wiśniami:

    1 galaretka wiśniowa
    1 szkl. Wiśni (mogą być ze słoiczka)
    Galaretke rozpuszczamy w 1 szkl. Wody, ( ja rozpuściłam w 0,5 szkl, soku z wiśni i 0,5 szkl.wody)
    Gdy galaretka jest letnia dodaje do niej wiśnie, gdy zaczyna teżeć wykladam na biszkopt.

Wystaw ocenę:

4.5 (154 ocen)

Zobacz również:

Torty Tort czekoladowy Desery

Tort walentynkowy z lekkim kremem budyniowym oraz nutą wiśni z galaretką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie biszkoptu:
    Żółtka oddzielić od białek. Białka upić na sztywna pianę , stopniowo dodać cukier, żółtka.
    Dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia ( w ciemnym biszkopcie + 2 łyżki kakao)
    Delikatnie wymieszać łyżką, Pod koniec wlać 1 łyżke oleju i wody mineralnej.
    Delikatnie wymieszać. Wlać do wylożonej wcześniej papierem do pieczenia tortownicy. Włożyć do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec przez 20-25 min.
  • 2. Przygotowanie kremu:

    3/4 szkl mleka odlać(w tym roztrzepać budyń z mąką) reszte zagotować z cukrem.
    Do gotującego się mleka wlać rozmieszana make z budyniem i szybko mieszac aż zgestnieje.
    Jak budyń jest już zimny to dodajemy po trochu margaryne i miksujemy.
    Ja zawsze dolewam kieliszek czystej wódki żeby krem lepiej się miksował.
    Krem długo miksujemy.
  • 3. Przełożenia torta:

    Biszkopt ciemny – Krem budyniowy – biszkopt jasny- galaretka z wiśniami – biszkopt jasny- krem budyniowy-biszkopt ciemny- cieniutko kremu budyniowego- dekoracja wedle uznania.

Porady

Tort najlepiej smakuje na drugi dzien po schłodzeniu w lodówce. Jest pyszny a co najważniejsze prosty w wykonaniu :) Palce lizac :)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Walentynki

Podobne przepisy

To może cię zainteresować