Tort z malinami, borówkami i bitą śmietaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodajemy po trochu cukier, następnie żółtka. Do tak przygotowanej masy wsypujemy wymieszane ze sobą mąki. Mieszamy delikatnie drewnianą łyżką do połączenia składników.
2.Masę przekładamy do tortownicy o średnicy 21 cm, wyłożonej na spodzie papierem do pieczenia. Pieczemy przez 40 minut w temperaturze 165 stopni. Upieczony biszkopt zaraz po wyjęciu z piekarnika, w blaszce zrzucamy z wysokości około 1 m (ja rzucam go na ręcznik ułożony na kafelkach). Studzimy. Wystudzony wyjmujemy z formy i przekrawamy na 3 części.
3.Śmietanę ubijamy na najwyższych obrotach miksera z cukrem pudrem i śmietan fixem. Kiedy śmietana jest już ubita dodajemy mascarpone i miksujemy na najniższych obrotach miksera tylko przez chwilę, do połączenia składników.
4.Na dolną warstwę ciasta wykładamy masę śmietanową a na to owoce. Przekładamy kolejnym plackiem, czynność powtarzamy. Kładziemy ostatni placek, na wierzch masę. Dokładnie obsmarowujemy również boki. Tort dekorujemy owocami, pokrojonymi batonami i pokruszonymi bezami.
Komentarze