Tort z malinami, borówkami i bitą śmietaną

4.41 (207 ocen)

Przedstawiam kolejny tort, który zrobiłam latem w zeszłym roku. Pachnący latem, lekki, nie za słodki:)

Składniki:

  • Biszkopt:
    5 jajek L
    3/4 szklanki mąki pszennej
    1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
    1/2 szklanki cukru

    Masa śmietanowa:
    700 ml śmietanki 30%
    250 g serka mascarpone
    6 łyżek cukru pudru
    2 śmietan fixy

    Do dekoracji i przełożenia warstw:
    2 szklanki malin
    2 szklanki biorówek
    6 niedużych bez
    2 batony w polewie z białej czekolady
Wystaw ocenę:

4.41 (207 ocen)

Zobacz również:

Desery

Tort z malinami, borówkami i bitą śmietaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodajemy po trochu cukier, następnie żółtka. Do tak przygotowanej masy wsypujemy wymieszane ze sobą mąki. Mieszamy delikatnie drewnianą łyżką do połączenia składników.
  • 2. Masę przekładamy do tortownicy o średnicy 21 cm, wyłożonej na spodzie papierem do pieczenia. Pieczemy przez 40 minut w temperaturze 165 stopni. Upieczony biszkopt zaraz po wyjęciu z piekarnika, w blaszce zrzucamy z wysokości około 1 m (ja rzucam go na ręcznik ułożony na kafelkach). Studzimy. Wystudzony wyjmujemy z formy i przekrawamy na 3 części.
  • 3. Śmietanę ubijamy na najwyższych obrotach miksera z cukrem pudrem i śmietan fixem. Kiedy śmietana jest już ubita dodajemy mascarpone i miksujemy na najniższych obrotach miksera tylko przez chwilę, do połączenia składników.
  • 4. Na dolną warstwę ciasta wykładamy masę śmietanową a na to owoce. Przekładamy kolejnym plackiem, czynność powtarzamy. Kładziemy ostatni placek, na wierzch masę. Dokładnie obsmarowujemy również boki. Tort dekorujemy owocami, pokrojonymi batonami i pokruszonymi bezami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować