Tort z masą cappuccino

4.48 (151 ocen)

  • 60 min
  • Dla 8 osób

Tort z biszkoptami czekoladowymi, przełożony masą cappuccino - prawdziwe niebo w ustach... Zrobiony specjalnie na 35 rocznicę ślubu moich rodziców.

  • 60 min
  • Dla 8 osób

Składniki:

  • Biszkopt jasny:
    - 3 jajka
    - 3 łyżki cukru kryształu
    - 3 łyżki mąki tortowej
    - ¼ łyżeczki proszku do pieczenia
    - ½ łyżeczki octu

    Biszkopt czekoladowy:
    - 3 jajka
    - 3 łyżki cukru kryształu
    - 4 płaskie łyżki mąki tortowej
    - 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
    - 1 saszetka czekolady w proszku (25 g)

    Masa śmietankowa:
    - 1 budyń śmietankowy
    - 1/2 l mleka
    - 2 łyżki cukru kryształu
    - 3/4 kostki masła
    - 2-3 łyżki cukru pudru
    - spirytus do smaku

    Masa cappuccino:
    - 1 budyń śmietankowy (duży)
    - ¾ l mleka
    - 3 łyżki cukru kryształu
    - 1,5 kostki masła
    - 6 łyżek sypkiego cappuccino
    - 3 łyżki cukru pudru

    Do dekoracji tortu:
    - 1 budyń śmietankowy
    - ½ l mleka
    - 2 łyżki cukru kryształu
    - 1 1/3 kostki masła
    - 2-3 łyżki mleka w proszku
    - cukrowe perełki
    - literki czekoladowe
    - cukrowe róże
    - wiórki kokosowe do obsypania boków

    Poncz do nasączenia biszkoptów:
    - ½ szkl. przegotowanej zimnej wody
    - 4 łyżki syropu barmańskiego amaretto
    - 2 łyżeczki cukru kryształu
    - sok z ¼ cytryny
Wystaw ocenę:

4.48 (151 ocen)

Tort z masą cappuccino - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. BISZKOPT JASNY – Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę, dodawać cukier, a następnie po jednym żółtku. Na koniec dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciągle mieszając wlać ocet. Ciasto przelać do tortownicy (24 cm) z dnem wyłożonym papierem do pieczenia. Piec ok. 15 minut w temp. 180 stopni. Wystudzić.
    Upiec 2 takie biszkopty.
  • 2. BISZKOPT CZEKOLADOWY - Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę, dodawać cukier, a następnie po jednym żółtku. Na koniec dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciągle mieszając wsypać czekoladę w proszku, delikatnie wymieszać. Ciasto przelać do tortownicy (24 cm) z dnem wyłożonym papierem do pieczenia. Piec ok. 20 minut w temp. 180 stopni. Wystudzić.
    Upiec 2 takie biszkopty.
  • 3. MASA ŚMIETANKOWA – z mleka, cukru i proszku budyniowego ugotować budyń wg. przepisu podanego na opakowaniu. Wystudzić. Masło ubić na puszystą masę, dodawać po łyżce cukru pudru, a następnie porcjami zimny budyń. Dodać kilka kropli spirytusu do smaku. Wymieszać.
  • 4. MASA CAPPUCCINO – z mleka, proszku budyniowego i cukru ugotować budyń wg. przepisu podanego na opakowaniu. Przestudzić. Masło utrzeć na puszystą masę, dodawać stopniowo cukier puder. Ciągle ucierając dodawać zimny budyń, a potem cappuccino w proszku. Ucierać aż składniki dobrze się połączą.
  • 5. MASA DO DEKORACJI – ugotować budyń według przepisu podanego na opakowaniu. Wystudzić. Masło utrzeć na puszystą masę, stopniowo dodawać cukier puder, a następnie zimny budyń. Na koniec dodać 2-3 łyżki mleka w proszku i dobrze utrzeć. Tak przygotowaną masą udekorować tort.
  • 6. Przełożenie tortu:
    Biszkopt jasny – ½ masy cappuccino- biszkopt czekoladowy – masa śmietankowa – biszkopt czekoladowy – ½ masy cappuccino – biszkopt jasny

    Przed wyłożeniem masy każdy blat biszkoptu nasączać ponczem.
    Tort udekorować wedle uznania.

Porady

Przed udekorowaniem tortu najlepiej schłodzić go wcześniej w lodówce. Przepis na róże cukrowe: http://www.przyslijprzepis.pl/przepis/roze-cukrowe-3

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Masa śmietanowa Mleko Czekolada Masa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować