Tort z masą chałwową

4.5 (157 ocen)

Na przestrzeni 3 dni miałam dwa zamówienia na torty i to jest pierwszy z nich. Goście na przyjęciu bardzo zachwalali nawet Ci o bardzo wybrednych gustach, więc chyba było smaczne. Mnie bardzo smakował i chyba częściej będę robiła taki krem do ciasta.

Składniki:

  • Biszkopt:

    4 jajka
    4 łyżki mąki pszennej
    4 łyżki mąki ziemniaczanej
    8 łyżek cukru
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    2 łyżki kakao

    Masa:

    2 żółtka
    250 ml mleka
    ½ szklanki cukru
    20 g mąki ziemniaczanej
    200 g chałwy waniliowej
    250 g margaryny tortowej

    Nasączenie:

    1,5 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
    ½ szklanki wrzątku

    Dekoracja:

    100 g gorzkiej czekolady
    400 g kremówki
    1 śmietan-fin
    2 łyżeczki cukru pudru
    26 podłużnych biszkoptów

    Tortownica 22 cm
Wystaw ocenę:

4.5 (157 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Do kawy Torty Desery Biszkopty

Tort z masą chałwową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt: Obie mąki przesiać, dodać proszek oraz kakao. Wymieszać. Odłożyć na bok.Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywno. Dodać cukier cały czas ubijając. Następnie dodawać po 1 żółtku i cały czas ubijać. Na koniec partiami dodawać suche składniki i wymieszać delikatnie. Przelać do tortownicy i piec w 180 st około 25-30 minut do suchego patyczka. Ostudzić, wyjąć z tortownicy i zostawić na drugi dzień. Następnego dnia przekroić poprzecznie na 3 krążki.
  • image-0431oh2 2. Masa:
    Z przewidzianej ilości mleka odlać połowę, przelać do rondelka i dodać cukier, zagotować. W reszcie mleka dobrze rozmieszać mąkę oraz żółtka. Mieszankę przelać do gotującego mleka i cały czas mieszając gotować aż do zgęstnienia. Zdjąć z ognia i odstawić do ostygnięcia. Przykryć folią aby nie utworzył się kożuch.
  • image-0q5guiq 3. Do miski przełożyć miękką margarynę i utrzeć ją na delikatny krem
  • image-08yonej 4. Następnie po łyżce dodawać budyń cały czas miksując.
  • image-20qtmbe 5. Na koniec partiami dodawać chałwę caly czas mieszając
  • 6. Wykonanie:
    We wrzątku rozpuścić kawę, ostudzić. Na paterze położyć pierwszy krążek biszkoptu i nasączyć go kawą. Rozsmarować połowę kremu, nałożyć drugi krążek biszkoptu i znów go nasączyć. Nałożyć resztę kremu i położyć ostatni kawałek biszkoptu i także go nasączyć. Odłożyć do lodówki na całą noc.
  • 7. Dekoracja:
    Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Rozsmarować na szybce i zostawić do stwardnienia. Na chwilę przed ostatecznym stwardnieniem nożem zrobić grube wiórki czekoladowe.
  • 8. Kremówkę ubić na sztywno z zagęstnikiem i cukrem pudrem. Śmietankę rozsmarować na wierzchu i bokach tortu, z wierzchu zrobić dekoracyjne rozetki. Na środku ułożyć wiórki czekolady. Wokół tortu ułożyć biszkopty i zawiązać wstążkę. Odłożyć na około godzinę do lodówki.
    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Budyń Chałwa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Urodziny

Podobne przepisy

To może cię zainteresować