Tort z masą cukrową

0 (0 ocen)

Ten tort zrobiłam wujkowi na urodziny, cała rodzina była zachwycona wyglądem i smakiem

Składniki:

  • Biszkopt:
    7jajek
    szczypta soli
    1szkl (203g) cukru
    1szkl (127g) mąki pszennej
    1/3szkl (45g) mąki ziemniaczanej

    Bita Śmietana:
    1 litr śmietany 30%
    2 łyżki żelatyny
    Cukier puder

    Krem maślany:
    Kostka masła (200g)
    200 g cukru pudru
    2 łyżki spirytusu

    Masa cukrowa:
    800g cukru pudru
    100g glukozy (w proszku lub w płynie; ja daję w proszku)
    4 łyżeczki żelatyny
    70ml wody
    barwniki spożywcze

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery

Tort z masą cukrową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier, a następnie kolejno żółtka i obydwie przesiane i wymieszane mąki. Dno tortownicy (tortownica 26 cm) wyłożyć papierem do pieczenia lub posmarować tłuszczem i posypać bułką tartą. Wylać ciasto. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temperaturze 180 stopni przez około 30-40minut (do suchego patyczka).
    Gorący biszkopt wyjąć z piekarnika i z wysokości około 60cm opuścić je w formie na podłogę. Wyłączyć piekarnik, wstawić tam ponownie biszkopt i pozostawić do wystudzenia przy otwartych drzwiczkach piekarnika. Wyjmować z formy po całkowitym wystudzeniu. Przekroić na 3-4 blaty.
  • 2. Bita śmietana:
    Ubijamy śmietanę na sztywno i pod koniec, kiedy nabierze niemal idealnej konsystencji, dodajemy cukier puder i żelatynę rozpuszczoną w 2-3 łyżkach gorącej (ale nie wrzącej) wody oraz opcjonalne dodatki smakowe.
    Biszkopt przełożyć bitą śmietaną.
  • 3. Krem Maślany:
    Miękkie masło miksujemy aż stanie się puszyste, kiedy już to zrobimy dodajemy cukier puder i spirytus dalej miksując.
    Posmarować boki i wierzch ciasta kremem. Odstawić do lodówki na 2 godziny.
  • 4. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie. Gdy napęcznieje podgrzać ją razem z glukozą, ciągle mieszając, aż się rozpuści i powstanie jednolita konsystencja. (Należy uważać, aby płyn się nie zagotował. Jeśli się zagotuje, wyrzucić i zacząć od początku).
    Gdy płyn przestygnie (ale nie całkowicie) dodawać po trochu cukru pudru, ciągle mieszając. (Może nie będzie konieczne dodanie całego cukru. Trzeba wyczuć moment, kiedy masa będzie odpowiednia. Dużo zależy od jakości cukru pudru). Masę wyrabiać, aż będzie miała konsystencję plasteliny. (Masa na początku zagniatania strasznie się klei. To normalne, należy dalej zagniatać. Można pomóc sobie posypując ręce cukrem pudrem i zagniatając opuszkami palców).
    Masę rozwałkować na blacie posmarowanym delikatnie olejem lub posypanym delikatnie mąką ziemniaczaną lub cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować