Tort z masą czekoladową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Upiec biały biszkopt z wyżej wymienionych składników, w tortownicy o średnicy 30 cm. Po wystygnięciu przekroić na dwie równe części.
2.Z czterech białek ubić piane, dodać 4 łyżki cukru, 4 żółtka. 4 łyżki orzechów, 3 łyżki bułki, łyżkę mąki i pół łyżeczki proszku do pieczenia wymieszać razem i dodać do piany. Ciasto wyłożyć do tortownicy i piec ok. 30 min w temp. 180 st.
Tak samo upiec z reszty składników drugie ciasto.
3.MASA: Czekolady pokruszyć i rozpuścić z 3 łyżkami wody. Kakao, mąki i kawę wymieszać w szklance mleka. Resztę mleka zagotować z cukrem. Wlać do czekolady i zagotować. Wlać kakao z mąkami i kawą- ugotować budyń.
Masło utrzeć z żółtkami, dodać przestudzony budyń. Utartą masę odstawić do lodówki na godzinę.
4.MASA CUKROWA: Wodę gotujemy z tłuszczem. Po zagotowaniu dodajemy mąkę i chwile prażymy. Ciasto wykładamy na stolnicę, stopniowo dodajemy cukier puder i wyrabiamy na gładką masę. Dodajemy barwniki spożywcze (np. sok z buraka ćwikłowego). Przestudzone ciasto dzielimy na części i cienko rozwałkujemy. Stolnicę można podsypać mąką ziemniaczaną. Kieliszkiem lub literatką wykrawamy kółka i formujemy z nich kwiaty. Odstawiamy w zimne miejsce do zastygnięcia.
5.Przełożenie :
biszkopt biały - dżem wiśniowy - masa czekoladowa - biszkopt orzechowy - masa czekoladowa - biszkopt biały - dżem wiśniowy - masa czekoladowa - biszkopt orzechowy.
Boki i górę tortu pokryć masą czekoladową i udekorować kwiatami.
Komentarze