TORT Z MASĄ CZEKOLADOWĄ

4.5 (160 ocen)

  • Średni

Smaczny i robi wrażenie.

  • Średni

Składniki:

  • - biszkopt biały: jaj: 6 sztuk
    - cukier: 1 szklanka
    - mąka pszenna: 1 szklanka
    - proszek do pieczenia: 1 łyżeczka

    - biszkopt orzechowy: jaj: 8 sztuk
    - cukier: 8 łyżek
    - orzechy włoskie( zmielone): 8 łyżek
    - bułka tarta: 6 łyżek
    - mąka pszenna: 2 łyżki
    - proszek do pieczenia: 1 łyżeczka

    - Masa czekoladowa: gorzka czekolada: 2 sztuki
    - kakao: 2 łyżki
    - kawa rozpuszczalna: 1 łyżeczka
    - mąka pszenna: 3 łyżki
    - mąka ziemniaczana: 3 łyżki
    - mleko: 2.5 szklanki
    - masło lub margaryna: 25 dekagramów
    - żółtka: 2 sztuki
    - cukier: 1 szklanka

    - Masa cukrowa do ozdoby: margaryna: 12.5 dekagrama
    - woda: 1 szklanka
    - mąka pszenna: 25 dekagramów
    - cukier puder: 0.5 kilograma
    - barwniki spożywcze wg uznania: 1 sztuka
Wystaw ocenę:

4.5 (160 ocen)

Zobacz również:

Desery

Tort z masą czekoladową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Upiec biały biszkopt z wyżej wymienionych składników, w tortownicy o średnicy 30 cm. Po wystygnięciu przekroić na dwie równe części.
  • 2. Z czterech białek ubić piane, dodać 4 łyżki cukru, 4 żółtka. 4 łyżki orzechów, 3 łyżki bułki, łyżkę mąki i pół łyżeczki proszku do pieczenia wymieszać razem i dodać do piany. Ciasto wyłożyć do tortownicy i piec ok. 30 min w temp. 180 st.
    Tak samo upiec z reszty składników drugie ciasto.
  • 3. MASA: Czekolady pokruszyć i rozpuścić z 3 łyżkami wody. Kakao, mąki i kawę wymieszać w szklance mleka. Resztę mleka zagotować z cukrem. Wlać do czekolady i zagotować. Wlać kakao z mąkami i kawą- ugotować budyń.
    Masło utrzeć z żółtkami, dodać przestudzony budyń. Utartą masę odstawić do lodówki na godzinę.
  • 4. MASA CUKROWA: Wodę gotujemy z tłuszczem. Po zagotowaniu dodajemy mąkę i chwile prażymy. Ciasto wykładamy na stolnicę, stopniowo dodajemy cukier puder i wyrabiamy na gładką masę. Dodajemy barwniki spożywcze (np. sok z buraka ćwikłowego). Przestudzone ciasto dzielimy na części i cienko rozwałkujemy. Stolnicę można podsypać mąką ziemniaczaną. Kieliszkiem lub literatką wykrawamy kółka i formujemy z nich kwiaty. Odstawiamy w zimne miejsce do zastygnięcia.
  • TORT Z MASĄ CZEKOLADOWĄ 5. Przełożenie :
    biszkopt biały - dżem wiśniowy - masa czekoladowa - biszkopt orzechowy - masa czekoladowa - biszkopt biały - dżem wiśniowy - masa czekoladowa - biszkopt orzechowy.
    Boki i górę tortu pokryć masą czekoladową i udekorować kwiatami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Komunia Impreza

Podobne przepisy

To może cię zainteresować