Tort z masą mleczną i owocami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.BISZKOPT KAKAOWY: białka oddzielam od żółtek, ubijam białka na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodaję cukier, dalej ubijając. Następnie dodaję po jednym żółtku, ciągle ubijając. Kakao i obie mąki mieszam, przesiewam przez gęste sitko i delikatnie łączę z masą jajeczną /na bardzo wolnych obrotach miksera/.
Dno formy o wymiarach 20x 30 cm wykładam papierem do pieczenia, boków formy niczym nie smaruję, przelewam do niej ciasto. W temperaturze 170 stopni piekę 30 minut na środkowym poziomie piekarnika z włączoną grzałka dolną i górną, bez termoobiegu.
Wyłączam piekarnik, zostawiając uchylone drzwiczki na ok. 15 minut. Następnie odstawiam do całkowitego wystygnięcia ciasta.
Boki biszkoptu oddzielam nożem dopiero, gdy ciasto jest zupełnie zimne. Na blaty dzielę dopiero następnego dnia.
2.MASA MLECZNA: pół szklanki mleka zagotowuję z cukrem i odstawiam pod przykryciem do ostygnięcia.
Miękkie masło miksuję aż będzie puszyste. Nie przerywając miksowania dodaję partiami wystudzone mleko. Następnie dodaję mleko w proszku i jeszcze przez chwilę miksuję do uzyskania gładkiej masy.
3.PONCZ: do przegotowanej wody dodaję cukier i sok wyciśnięty z połowy cytryny. Odstawiam do wystygnięcia.
4.WYKONANIE: biszkopt dzielę na dwa blaty. Pierwszy blat nasączam połową ponczu, rozsmarowuję połowę masy mlecznej. Układam drugi blat, który nasączam pozostałym ponczem i smaruję pozostałą masą. Na wierzchu układam pokrojone owoce i posypuję czekoladową posypką.
Komentarze