Tort z masy makowej (z kremem budyniowo-maślanym i nutą cytryny)

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 3 godz.

Blaty nie wymagają nasączania, ponieważ są odpowiednio wilgotne - przez co całe ciasto jest dość ciężkie. I dobra wiadomość dla osób mających słabość do wszelkich słodkości oraz tych, którzy ich unikają: Nie martwcie się, że "pochłonięcie" połowę tortu! Zapewniam, to niemożliwe - tort jest syty!

  • 3 godz.

Składniki:

  • (Tortownica o średnicy 22 cm)
    Ciasto:
    1 puszka masy makowej z bakaliami (850g)
    5 jajek (oddzielnie białka i żółtka)
    7-8 łyżek kaszy manny (płaskich)
    100g cukru
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 szczypta soli
    Krem:
    750 ml mleka
    2 budynie waniliowe (bez cukru)
    6 łyżek cukru (płaskich)
    200g masła
    2 łyżki soku z cytryny
    Dodatkowo:
    dżem/konfitura do posmarowania blatów (najlepiej jakaś kwaskowata; u mnie cytrynowa z miodem)
    Moja dekoracja:
    bułka tarta do obsypania boków (może być mak)
    wiórki kokosowe i mak do posypania wierzchu
    skórka i plasterki cytryny
    zielone wiórki czekoladowe
    liofilizowana żurawina
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery Tort makowy

Tort z masy makowej (z kremem budyniowo-maślanym i nutą cytryny) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-1ymrv1a 1. Upiec ciasto.
    Żółtka z cukrem utrzeć do białości i następnie stopniowo (po kila łyżek) połączyć z masą makową.
    Kolejno wmieszać kaszę i proszek do pieczenia.
    Białka z solą ubić na sztywną pianę i delikatnie połączyć zresztą składników.
    Ciasto przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
    Piec (w rozgrzanym piekarniku) 60 minut (lub dłużej; w zależności od piekarnika) w 180-190 stopniach.
    (Ciasto powinno być zarumienione po bokach i z wierzchu.)
    Pod dokładnym ostudzeniu - ostrożnie przekroić na 3 blaty.
  • image-1dibrj1 2. Przygotować krem.
    Z 750 ml odlać 1 szklankę mleka i rozmieszać w nim budynie z cukrem.
    Pozostałe mleko zagotować i połączyć z rozmieszanymi budyniami.
    Mieszać do zgęstnienia i zagotowania się całości.
    Budyń zdjąć z ognia i pozostawić do ostudzenia.
    (W trakcie stygnięcia - co jakiś czas przemieszać i przykryć, aby nie robił się kożuszek.)
    Masło ubić do białości i po łyżce zmiksować z zimnym budyniem, a na końcu z sokiem cytrynowym.
    Krem schłodzić w lodówce do momentu całkowitego stężenia i podzielić na 3 części.
  • image-07sfias 3. Następnie ułożyć pierwszy krążek ciasta, posmarować go cienką warstwą dżemu/konfitury oraz kremem.
    Całość przykryć kolejnym blatem, którego także smarujemy dżemem/konfiturą i przykrywamy ostatnim plackiem.
    Wierzch i boki dokładnie posmarować pozostałym kremem.
  • image-0mny177 4. Dekoracja.
    Wierch tortu obsypać wiórkami kokosowymi, a boki zarumienioną na suchej patelni (i ostudzoną) - bułka tartą.
    Całość udekorować wg uznania i schłodzić w lodówce.
    (Mój wzór makowy powstał z pomocą szablonu.)

Porady

(*) - Do kremu zamiast cytryny możecie dodać odrobinę kawy lub rumu. - Dżem/marmolada powinna być kwaskowata, aby tort nie był zbyt mdły. - Boki możecie również obsypać makiem. Moja solenizantka jednak zażyczyła jak najmniej dekoracji z surowego maku - nie każdy lubi jak ziarenka zachodzą pomiędzy zęby. Ładnie będzie też wyglądała posypka z ciemnych ciastek - bądź zmielonych orzechów. - Jak wspomniałam ciasto jest dość ciężkie, więc jeśli wystąpią problemy z jego "składaniem" - tzn. krem będzie opadał pod wpływem ciężkości kolejnego placka - tort wstawiajcie do lodówki, aby krem robił się bardziej stabilny i sztywny.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bakalie Budyń Mak Masa makowa

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

KHWS_01-2017

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować