Tort z musem jagodowym i lekkim kremem

4.5 (176 ocen)

  • 2 min

Tort z boskim musem jagodowym, pyszny!

  • 2 min

Składniki:

  • Składniki na biszkopt:
    5 jajek
    1 szklanka mąki
    1 szklanka cukru
    1/2 łyżki proszku do pieczenia
    1 łyżka octu winnego

    Składniki na mus jagodowy:
    300 g jagód
    3 czubate łyżeczki żelatyny
    90 g cukru pudru
    100 ml wina musującego o smaku truskawkowym
    250 ml schłodzonej śmietanki kremowej
    ew. śmietan fix do śmietany

    Składniki na krem mascarpone:
    500 g serka mascarpone
    300 g śmietanki 30%
    rozpuszczona w kąpieli wodnej biała czekolada
    pół szklanki cukru pudru
    3 łyżki soku z cytryny
    dżem z czarnej porzeczki (najlepiej domowy)
    ew. śmietan fix do śmietany
Wystaw ocenę:

4.5 (176 ocen)

Tort z musem jagodowym i lekkim kremem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pieczemy biszkopt. Białka oddzielić od żółtek. Żółtka wbić do talerza, posypać proszkiem do pieczenia, odczekać chwilę i polać je octem. Zamieszać. Białka ubić na sztywną pianę z cukrem. Dodać powoli żółtka i delikatnie (!) wymieszać. Na koniec dodać mąkę i również delikatnie mieszać. Należy pamiętać, że biszkopt miesza się zawsze tylko w jedną stronę ;-)
    Wlać ciasto do tortownicy, wstawić do piekarnika nagrzanego do 170C i piec ok. 40 minut na tzw. suchy patyk.
  • 2. Po ostudzeniu przeciąć biszkopt na trzy części i nasączyć ponczem z czarnej, gorzkiej herbaty.
  • 3. Przygotować mus jagodowy. Jagody zmiksować blenderem razem z winem musującym i cukrem pudrem. Dodać rozpuszczoną i ostudzoną żelatynę (w małej ilości wody). Śmietankę ubić na sztywno (można dodać śmietan fix) i połączyć z musem.
  • 4. Następnie przygotować krem mascarpone. W tym celu ubić połowę śmietanki na sztywno. Ja dodaję jeszcze śmietan fix, aby zachować konsystencję śmietany (polecam szczególnie w ciepłe dni) Wymieszać ją delikatnie z serkiem mascarpone i dodać resztę śmietanki i rozpuszczoną czekoladę, wymieszać. Dodać cukier, wymieszać. Można dodać kilka kropel aromatu waniliowego. Na końcu dodać sok z cytryny i znowu delikatnie wymieszać.
  • 5. Spód biszkoptu wysmarować grubą warstwą dżemu porzeczkowego. Położyć następny płat biszkoptu.
    Biszkopt zamknąć znowu obręczą od tortownicy i wylać mus jagodowy. Odstawić do stężenia do lodówki.
  • 6. Po tym czasie na musie ułożyć ostatni płat biszkoptu.
    Udekorować resztą kremu mascarpone i dowolnymi owocami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jagody

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować