Składniki na biszkopt:
5 jajek
1 szklanka mąki
1 szklanka cukru
1/2 łyżki proszku do pieczenia
1 łyżka octu winnego
Składniki na mus jagodowy:
300 g jagód
3 czubate łyżeczki żelatyny
90 g cukru pudru
100 ml wina musującego o smaku truskawkowym
250 ml schłodzonej śmietanki kremowej
ew. śmietan fix do śmietany
Składniki na krem mascarpone:
500 g serka mascarpone
300 g śmietanki 30%
rozpuszczona w kąpieli wodnej biała czekolada
pół szklanki cukru pudru
3 łyżki soku z cytryny
dżem z czarnej porzeczki (najlepiej domowy)
ew. śmietan fix do śmietany
Tort z musem jagodowym i lekkim kremem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pieczemy biszkopt. Białka oddzielić od żółtek. Żółtka wbić do talerza, posypać proszkiem do pieczenia, odczekać chwilę i polać je octem. Zamieszać. Białka ubić na sztywną pianę z cukrem. Dodać powoli żółtka i delikatnie (!) wymieszać. Na koniec dodać mąkę i również delikatnie mieszać. Należy pamiętać, że biszkopt miesza się zawsze tylko w jedną stronę ;-)
Wlać ciasto do tortownicy, wstawić do piekarnika nagrzanego do 170C i piec ok. 40 minut na tzw. suchy patyk.
2.Po ostudzeniu przeciąć biszkopt na trzy części i nasączyć ponczem z czarnej, gorzkiej herbaty.
3.Przygotować mus jagodowy. Jagody zmiksować blenderem razem z winem musującym i cukrem pudrem. Dodać rozpuszczoną i ostudzoną żelatynę (w małej ilości wody). Śmietankę ubić na sztywno (można dodać śmietan fix) i połączyć z musem.
4.Następnie przygotować krem mascarpone. W tym celu ubić połowę śmietanki na sztywno. Ja dodaję jeszcze śmietan fix, aby zachować konsystencję śmietany (polecam szczególnie w ciepłe dni) Wymieszać ją delikatnie z serkiem mascarpone i dodać resztę śmietanki i rozpuszczoną czekoladę, wymieszać. Dodać cukier, wymieszać. Można dodać kilka kropel aromatu waniliowego. Na końcu dodać sok z cytryny i znowu delikatnie wymieszać.
5.Spód biszkoptu wysmarować grubą warstwą dżemu porzeczkowego. Położyć następny płat biszkoptu.
Biszkopt zamknąć znowu obręczą od tortownicy i wylać mus jagodowy. Odstawić do stężenia do lodówki.
6.Po tym czasie na musie ułożyć ostatni płat biszkoptu.
Udekorować resztą kremu mascarpone i dowolnymi owocami.
Komentarze