Tort z serkiem mascarpone

4.5 (184 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Tort bardzo pyszny, lekki i łatwy w przygotowaniu.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Biszkopt:
    10 jaj
    1 szklanka mąki pszennej
    1 szklanka mąki ziemniaczanej
    1 szklanka cukru
    2 łyżki kakao
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    alkohol (do skropienia biszkoptu)
    Krem:
    1 litr śmietany 30%
    2 serki mascarpone
    0,5 szklanki cukru pudru
    6 śmietanFIX
    owoce (do dekoracji)
Wystaw ocenę:

4.5 (184 ocen)

Zobacz również:

Desery

Tort z serkiem mascarpone - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić z cukrem, następnie dodać żółtka, potem przesiane mąki z kakao i proszkiem do pieczenia. Piec w temperaturze 180 °C ok. godziny. Gdy biszkopt wystygnie pokroić go na cztery równe części i przekładać ubitą śmietaną z cukrem pudrem, fixami i serkiem mascarpone. Trzeba pamiętać aby zwilżyć każdy biszkopt alkoholem rozrobionym z cukrem pudrem i wodą. Udekorować według własnego uznania.

Porady

Tort smakuje lepiej na drugi dzień. Aby tort był jeszcze smaczniejszy warstwy śmietany można posypać borówkami.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować