Tort z warzywami i kurczakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pieczarki kroimy w plastry. Smażymy na rozgrzanym oleju. Warzywa gotujemy i studzimy. Mięso myjemy, osuszamy i kroimy w małe kawałki. Oprószamy przyprawami. Podsmażamy na rozgrzanym oleju. Śmietanę miksujemy z 2 jajkami. Doprawiamy.
2.Tortownicę (śr. 25 cm) natłuszczamy i oprószamy bułką. Dno i boki wykładamy ciastem. Układamy warzywa i kurczaka. Oprószamy przyprawa uniwersalna. Zalewamy masą śmietanowo-jajeczną. Przykrywamy 2. ciastem i sklejamy brzegi. Smarujemy rozkłóconym jajkiem i posypujemy sezamem. Pieczemy ok. 35 minut w 220 °C.
Porady
RADY Joanny Kuźmińskiej
Aby zaostrzyć smak masy jajecznej, można dodać 2-3 łyżki startego parmezanu.
Komentarze