Tort z warzywami i kurczakiem

4.5 (153 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Najbardziej lubię jeść go na zimno i popijać czerwonym barszczem.

Składniki:

  • ● 2 op. ciasta francuskiego
    ● mieszanka mrożonych warzyw (marchewka, brokuły, kalafior)
    ● 25 dag pieczarek
    ● pojedynczy filet z kurczaka
    ● 3 jajka
    ● 100 ml śmietany 18-proc.
    ● przyprawy: gałka muszkatołowa, pieprz ziołowy, pieprz biały, sól, przyprawa uniwersalna
    ● 2 łyżeczki sezamu
    ● olej
    ● bułka tarta
Wystaw ocenę:

4.5 (153 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Dania główne

Tort z warzywami i kurczakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pieczarki kroimy w plastry. Smażymy na rozgrzanym oleju. Warzywa gotujemy i studzimy. Mięso myjemy, osuszamy i kroimy w małe kawałki. Oprószamy przyprawami. Podsmażamy na rozgrzanym oleju. Śmietanę miksujemy z 2 jajkami. Doprawiamy.
  • 2. Tortownicę (śr. 25 cm) natłuszczamy i oprószamy bułką. Dno i boki wykładamy ciastem. Układamy warzywa i kurczaka. Oprószamy przyprawa uniwersalna. Zalewamy masą śmietanowo-jajeczną. Przykrywamy 2. ciastem i sklejamy brzegi. Smarujemy rozkłóconym jajkiem i posypujemy sezamem. Pieczemy ok. 35 minut w 220 °C.

Porady

RADY Joanny Kuźmińskiej Aby zaostrzyć smak masy jajecznej, można dodać 2-3 łyżki startego parmezanu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ciasto francuskie Kurczak Pieczarki Warzywa

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_04-2012

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Na ciepło

Podobne przepisy

To może cię zainteresować