Tort z truskawkami i czekoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jajka ubić na parze z cukrem, dodać przesiana mąkę z budyniem i proszkiem do pieczenia, wymieszać, delikatnie pod koniec wlać stopione przestudzone masło. Do tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć ciasto i piec około 40 minut w 170 st. C. Po ostudzeniu powstały biszkopt przekroić na 3 blaty, każdy nasączyć ponczem.
2.Na krem ubić kremówkę z cukrem pudrem, cukrem waniliowym, sokiem z cytryny i śmietan fixem na sztywno.
3.Ciasta przełożyć 2/3 ubitej śmietany, posmarować także boki i wierzch tortu. Za pomocą szprycy ozdobić go pozostałą kremówką. Całość udekorować truskawkami i wiórkami z czekolady. Aby truskawki nie wyschły można je posmarować tężejącą truskawkową galaretką.
Porady
tort można także zrobić w wersji xxl wystarczy podwoić składnik a biszkopt upiec w dużej 30x40 cm blaszce. Zamiast ciemnej czekolady można użyć białej.
Komentarze