Tort zwijany ( rolada)

4.5 (151 ocen)

powstał z czystego przypadku :)

Składniki:

  • na dwa cienkie biszkopty:
    szykujemy po-
    3 jajka
    6 płaskich łyżek cukru
    2 łyżki mąki
    1 łyżeczce proszku do pieczenia
    1 łyżce octu

    Masa:
    2 kostki masła po 250 gram
    4 budynie śmietankowe
    4 szklanki mleka
    1 szklankę cukru pudru
    1/2 szklanki gorącego mleka
    sok z 1 cytryny
    1 opakowanie cukru waniliowego

    Dodatkowo:
    1 słoik dżemu porzeczkowego
Wystaw ocenę:

4.5 (151 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery

Tort zwijany ( rolada) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • tort zwijany 1. Szykujemy biszkopty: Białka ubijam na sztywną pianę dodając porcjami po dwie łyżki cukru i po jednym żółtku.
    Mąkę przesiewam z proszkiem do pieczenia i dodaję delikatnie do masy jajecznej. Na końcu wlewam ocet. Ciasto przelewam do blaszki o wymiarach 26x38 wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiam do piekarnika nagrzanego do temperatury 180'C na 30 minut. Wyjmuję, kroję na dwa szerokie pasy i jeden zwijam na gorąco zaczynając od węższego końca. Tak samo szykuję drugi cienki biszkopt, tylko po wyjęciu już nie zwijam, lecz zostawiam do przestygnięcia.
    Masa: W połowie mleka gotuję dwa budynie. Nakrywam folią zabezpieczając w ten sposób przed powstaniem kożucha na wierzchu. Tak samo gotuję drugie dwa budynie i odstawiam by całkowicie wystygły. Masło ucieram z połową cukru pudru, dodaję porcjami zimny budyń i miksuję na jednolitą masę. Jeżeli masa będzie zbyt gęsta dolewam po łyżce wrzące mleko (1/4 szklanki), na końcu dodaję do masy sok z cytryny.
    Tak samo przygotowuję drugą masę, na końcu dodając cukier waniliowy. Obie masy odstawiam do lodówki.
    Zwinięty biszkopt rozwijam, smaruję cienką warstwą dżemu, a na to kładę warstwę kremu cytrynowego. Układam pasy ciasta jeden przy drugim , smaruję najpierw dżemem, potem kremem.
    Wszystko po kolei zwijam jak roladę, ustawiam w pionie i odstawiam do lodówki na ok 2 godziny. Po tym czasie wyjmuję tort, wierzch i boki smaruję kremem waniliowym i ponownie schładzam. Całość dekoruję wedle uznania.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować