Tort ze zwierzątkami i kwiatuszkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Upiec biszkopty: Jasny: białka ubić, dodać cukier, potem żółtka, następnie mąkę z proszkiem, wymieszać delikatnie. kakaowy przygotować tak samo, na końcu wymieszać z kakaem, makowy też tak samo, dodając na końcu mak. Piec każdy po około 15-20 min w tortownicy, w temp.160 C. Pozostawić do wystudzenia. Biszkopty najlepiej upiec dzień wcześniej.
2.Masa:w 1/2 szklanki mleka roztrzepać żółtka wraz z mąką ziemniaczaną i pszenną. Pozostałe mleko zagotować z obydwoma cukrami. Dodać żółtka z mąką i ugotować budyń. Przestudzić. Utrzeć margaryny, dodawać stopniowo budyń, utrzeć na gładką masę.
3.Brzoskwinie osączyć, pokroić w kosteczkę. Masę podzielić na trzy części. Jedną pozostawić samą do wierzchu i boków tortu, do drugiej dodać brzoskwinie, a do trzeciej kakao. Przełożyć tort: Biszkopt ciemny, masa z brzoskwiniami
4.następnie biszkopt makowy, masa ciemna, biszkopt jasny, masa jasna
5. Lukier wyrabiać do miękkości, po czym rozwałkować i nałożyć na tort
Komentarze