Tort Zig Zag

5 (196 ocen)

Idealny tort aby świętować imieniny lub urodziny małych samochodowych wielbicieli:) Ja piekłam go na roczek syna!

Składniki:

  • Blaszka 24x36 cm lub tak jak ja prostokątna tortownica
    (Jeśli użyjemy tortownicy rogi są już naturalnie wyokrąglone. Natomiast gdy upieczemy biszkopty na blaszce zwykłej rogi musimy sami zaokrąglić)


    Biszkopt ciemny:
    - 4 jajka,
    - 0,5 szklanki cukru,
    - 3 łyżki mąki,
    - 1,5 łyżki kakao,
    - 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia

    Masa Kawowa:


    • 1,5 litry mleka,
    • 3 kostki masła,
    • 4-5 łyżek kawy rozpuszczalnej zaparzonej w niewielkiej ilości wody,
    • 5 żółtka,
    • 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej,
    • 1,5 łyżki mąki tortowej,
    • 3 budyń waniliowy,
    • 2 cukry waniliowe,
    • Cukier do smaku (około 4 łyżki)

    Dodatkowo: Bezy (około 20 dag)

    Masa do dekoracji:


    • 1 litr mleka,
    • 2 kostki masła,
    • 3 żółtka,
    • 1 łyżka mąki ziemniaczanej,
    • 1 łyżka mąki tortowej,
    • 2 budyń waniliowy,
    • 3 łyżki cukru,

Wystaw ocenę:

5 (196 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery Biszkopty Tort bezowy

Tort zig zag - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt: Białka ubijamy na sztywno z dodatkiem szczypty soli. Dokładamy stopniowo cukier. Jeśli się już dobrze rozpuścił dodajemy po jednym żółtku. Do ubitej masy jajecznej dokładamy mąkę, kakao oraz proszek. Delikatnie mieszamy całość. Przelewamy na blaszkę i pieczemy w 180°C przez około 15 min.

    Do tego toru należy upiec 3 takie biszkopty.
    Dwa biszkopty pozostawimy w całości (przeznaczone będą do wykonania podstawy auta). Trzeci biszkopt dzielimy na części. Zaczynamy od wycięcia spoilera (2-3 cm od brzegu). Z pozostałej części wycinamy dwa prostokąty: większy i mniejszy (na „kabinę” samochodu). Z resztek wykonujemy dwa podłużne paseczki na przednie nadkola.
  • 2. Masa Kawowa: Połowę mleka gotujemy z cukrem. Do pozostałej części dodajemy mąki, budyń, cukier waniliowy oraz żółtka i razem mieszamy. Gotujemy budyń. Studzimy.


    Masło ucieramy na puch, po czym dokładamy stopniowo budyń. Do białej masy budyniowej dokładamy kawę . Masę dzielimy na 3 części.
  • przekładnia 3. Przełożenie:
    -Biszkopt ciemny,
    -1/3 masy,
    -bezy,
  • przełożenie 4. -1/3 masy,
    -Z jednej strony tortu, który będzie stanowił przód układamy dwa prostokąciki wycięte z biszkoptu. Delikatnie obtaczamy je masą
    -biszkopt ciemny (dociskamy by ładnie uwypuklić przednie nadkola),
  • Przekładanie 5. Do połowy biszkopt smarujemy grubiej masą. Osadzamy spoiler oraz większy wycięty prostokąt. Prostokąt smarujemy masą i przykładamy mniejszy wycięty prostokąt.
  • Przekładanie 6. -Cały tort delikatnie odtaczamy resztą masy.
    - Na masie zaznaczamy zarys lamp, oczu, kół itp. Dekorujemy auto używając różnych kolorów masy.
    Zaczynamy od wykonania kontur masą zabarwiona na brązowa. Następnie wypełniamy środki.
  • 7. Masa do dekoracji: Gotujemy budyń (jak wyżej).

    Masło ucieramy, po czym dokładamy stopniowo przestygnięty budyń. Masę dzielimy proporcjonalnie na części i barwimy dokładając odpowiednich barwników: czerwony, żółty i niebieski. Brązowy kolor uzyskałam dokładając zaparzone kakao.

Porady

Jeśli ktoś nie lubi bezowych tortów zamiast bez można upiec dowolną wkładkę biszkoptową, orzechową, kokosową itp.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.47 (147 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

tort drip

To może cię zainteresować