UCIERANE CIASTO Z JABŁKAMI (TORTA con le MELA)

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Klasyczne włoskie ciasto z jabłkami. Bardzo szybkie w przygotowaniu, idealne na śniadanie lub podwieczorek.

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • 3 jajka
    250 g cukru
    100 g masła lub margaryny
    400 g mąki
    ½ łyżeczki cynamonu
    3 łyżeczki proszku do pieczenia
    250 ml mleka
    szczypta soli
    3-4 średnie jabłka

    cukier puder (do dekoracji)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciasto

Ucierane ciasto z jabłkami (torta con le mela) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jabłka umyć i obrać. Jedno pokroić w cieńkie plasterki, a pozostałe w kostkę.
  • 2. Jajka ubić z cukrem i szczyptą soli. Mąkę, proszek do pieczenia i cynamon przesiać i ciągle mieszając dodawać do ubitych jajek na przemian dolewając letnie mleko i roztopione masło. Dokładnie połączyć składniki.
  • 3. Dodać pokrojone w kostkę jabłka i wymieszać.
  • 4. Wysmarować masłem i wysypać bułką tartą balszkę (okrogłą z kominem lub kwadratową). Ciasto powinno wypełnić ok. 2/3 wysokości blaszki (patrz na moje Rady). Do tak przygotowanej blaszki wylać ciasto. Wierzch udekorować pokrojonymi w plasterki jabłkami.
  • 5. Piec w nagrzanym do 180° C piekarniku przez ok. 50 min. Wystudzić w blaszce, a następnie wyciągnąć i posypać cukrem pudrem.

Porady

Trudno mi określić wielkość formy ponieważ foremki babkowe mają różne kształy, naljepiej sprawdzi się forma o gładkim dnie, moja ma średnicę ok. 24 cm. lub prostokątna o wielkości ok. 30x20cm.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Włoska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować