Tortellini inaczej

0 (0 ocen)

  • 25 min

Pomysł na szybki obiad, który bardzo smakuje każdemu, kto go spróbował.

  • 25 min

Składniki:

  • 1 opakowanie trójkolorowych tortellini z szynką
    1 laska kiełbasy z dzika
    pęczek świeżego kopru
    1 mała szalotka
    odrobina parmezanu
    200 ml śmietany 18%
    100 ml wody
    łyżeczka mąki
    sól
    pieprz
    szczypta gałki muszkatołowej
    2 łyżeczki oliwy z oliwek

Tortellini inaczej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Tortellini gotujemy według instrukcji na opakowaniu na miękkość al dente.
  • 2. Kiełbasę kroimy w kostkę.Małą szalotkę drobno siekamy.
  • 3. Do głębokiej patelni wlewamy 2 łyżeczki oliwy z oliwek.Rozgrzewamy i wrzucamy kiełbasę z szalotką. Chwilę podsmażamy.
  • 4. W naczyniu mieszamy śmietanę, wodę, mąkę oraz przyprawy.
  • 5. Do kiełbasy dodajemy ugotowane, odsączone tortellini oraz posiekany koperek.Zalewamy sosem i gotujemy przez chwilę. Posypujemy parmezanem i czekamy aż się rozpuści. Mieszamy aż sos będzie gęsty a całość stworzy spójną, kremową konsystencję. Doprawiamy do smaku.

    Smacznego!!

Porady

Kiełbasa z dzika w niektórych miejscach jest trudno dostępna. Można zastąpić ją inną pikantną ala podwawelska.Sos przed dodaniem musimy wymieszać tak, by nie było grudek- w tym celu dodajemy letnią wodę przegotowaną. Zamiast parmezanu można dodać ser typu edamski

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy