Domowe pierożki we włoskim stylu. Zasmakują każdemu.
30 min
Składniki:
Składniki:
• szklanka i 1-2 łyżki mąki pełnoziarnistej orkiszowej
• 2 jajka
• łyżka oleju rzepakowego
• serek ziołowy typu philadelphia 125 g
• ser parmezan do posypania
Sos aglio olio:
• 6 ząbków czosnku
• kilka łyżek oleju rzepakowego
Tortellini pełnoziarniste z ziołowym serkiem i sosem aglio olio - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z podanych składników wyrabiamy ciasto. Do mąki dodajemy jajka i olej, zagarniamy nożem, następnie wyrabiamy ręką. Odstawiamy przykryte miseczką na pół godziny. Po tym czasie ciasto cienko wałkujemy. Wykrawamy mały krążki. Na środek każdego układamy odrobinę serka. Zlepiamy jak pierogi, a następnie zawijamy dookoła palca zlepiając dwa rogi.
Gotujemy w osolonej 6-8 minut. Podajemy z sosem aglio olio oraz startym parmezanem.
2.Czosnek drobno siekamy. Podgrzewamy razem z olejem, chwilę smażymy, uważając, aby nie spalić czosnku. Do sosu przekładamy na chwilę pierożki. Podajemy z sałatą lub kiełkami brokuła.
Komentarze