Tortilla z kalafiorem

4.5 (158 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Smaczna tortilla z mnóstwem warzyw.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • ciasto:
    2 szklanki mąki pszennej
    3 łyżki oleju
    1 łyżeczka soli
    ciepła woda (około 150 ml)

    nadzienie:
    1 podwójny filet z kurczaka
    przyprawa do gyrosa
    pół małego kalafiora
    2 ogórki
    2 pomidory
    kilka liści sałaty
    pół puszki odsączonej kukurydzy
    sól,pieprz
    olej do smażenia

    sos:
    5 łyżek majonezu
    2 łyżki dowolnego ketchupu
    sól,pieprz
Wystaw ocenę:

4.5 (158 ocen)

Tortilla z kalafiorem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z podanych składników stopniowo wlewając wodę zagnieść ciasto .(Ciasto nie powinno być zbyt luźne).Przykryć miseczką i odstawić na pół godziny.
    Po tym czasie podzielić na 6 części ,wałkować cienkie placki,smażyć na suchej gorącej patelni z obu stron po kilka chwil.Średnica patelni około 25 cm.
  • 2. Filet oczyścić,umyć,osuszyć i pokroić w paski,posypać przyprawą i odstawić na pół godziny.Po tym czasie usmażyć na oleju do miękkości.
  • 3. Kalafior podzielić na różyczki,ugotować w osolonej wodzie i odcedzić.
    Obrany ogórek pokroić w słupki.Pomidor pokroić w półplasterki.Liście sałaty umyć i osuszyć.
  • 4. Składniki sosu wymieszać i przyprawić do smaku solą i pieprzem.
  • 5. Na placki tortilli nakładać liście sałaty,warzyw i mięsa.Zawijać,polać sosem i oprószyć sola i pieprzem.

Porady

Z przepisu wyszło mi 6 sztuk tortilli.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Tortilla

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad Kolacja Przekąska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować