Tortilla z rybą

4.97 (155 ocen)

  • 30 min

Na sycącą kolację lub całkiem przyzwoity obiad, który możemy także zabrać ze sobą do pracy.

  • 30 min

Składniki:

  • Składniki na 4 sztuki:

    350 g filetów rybnych bez skóry i ości (polecam dorsza lub mintaja)
    sok z cytryny
    sól, pieprz
    2 łyżki mąki
    olej do smażenia

    4 placki tortilla (pszenne lub pełnoziarniste)
    pół główki sałaty lodowej
    pół żółtej i czerwonej papryki
    1 czerwona cebula
    pół świeżego długiego ogórka
    kilka łyżeczek kukurydzy z puszki
    ketchup

    SOS:

    3 łyżki kwaśnej śmietany 18%
    2 łyżeczki majonezu
    pół pęczka szczypiorku
    2 małe ząbki czosnku lub 1 duży
    sól, pieprz, słodka mielona papryka
Wystaw ocenę:

4.97 (155 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Tortilla z rybą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Filety rybne pokroić na mniejsze kawałki. Skropić sokiem z cytryny, przyprawić solą i pieprzem. Wstawić na noc do lodówki.
  • 2. Przygotować warzywa:
    Sałatę porwać na drobne kawałki. Papryki i ogórka pokroić w paski, cebulę w piórka. Kukurydzę osączyć z zalewy.
  • 3. Rybę wyciągnąć z lodówki. Osuszyć delikatnie ręcznikiem papierowym. Każdy kawałek obtoczyć w mące i usmażyć na złoto na oleju.
    W czasie gdy smaży się ryba, przygotować sos: śmietanę połączyć z majonezem, wyciśniętym przez praskę czosnkiem i drobno posiekanym szczypiorkiem. Przyprawić solą, pieprzem i słodką mieloną papryką.
  • 4. Placki tortilla smarować sosem. Posypać sałatą, ułożyć kawałki pokrojonych warzyw i posypać kukurydzą. Na warzywa poukładać kawałki gorącej ryby, polać ketchupem i zwinąć w rulon. Tortillę umieścić na rozgrzanej patelni bez tłuszczu, podgrzać chwilę z jednej i drugiej strony by się przyrumieniła.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować