Na sycącą kolację lub całkiem przyzwoity obiad, który możemy także zabrać ze sobą do pracy.
30 min
Składniki:
Składniki na 4 sztuki:
350 g filetów rybnych bez skóry i ości (polecam dorsza lub mintaja)
sok z cytryny
sól, pieprz
2 łyżki mąki
olej do smażenia
4 placki tortilla (pszenne lub pełnoziarniste)
pół główki sałaty lodowej
pół żółtej i czerwonej papryki
1 czerwona cebula
pół świeżego długiego ogórka
kilka łyżeczek kukurydzy z puszki
ketchup
SOS:
3 łyżki kwaśnej śmietany 18%
2 łyżeczki majonezu
pół pęczka szczypiorku
2 małe ząbki czosnku lub 1 duży
sól, pieprz, słodka mielona papryka
Tortilla z rybą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Filety rybne pokroić na mniejsze kawałki. Skropić sokiem z cytryny, przyprawić solą i pieprzem. Wstawić na noc do lodówki.
2.Przygotować warzywa:
Sałatę porwać na drobne kawałki. Papryki i ogórka pokroić w paski, cebulę w piórka. Kukurydzę osączyć z zalewy.
3.Rybę wyciągnąć z lodówki. Osuszyć delikatnie ręcznikiem papierowym. Każdy kawałek obtoczyć w mące i usmażyć na złoto na oleju.
W czasie gdy smaży się ryba, przygotować sos: śmietanę połączyć z majonezem, wyciśniętym przez praskę czosnkiem i drobno posiekanym szczypiorkiem. Przyprawić solą, pieprzem i słodką mieloną papryką.
4.Placki tortilla smarować sosem. Posypać sałatą, ułożyć kawałki pokrojonych warzyw i posypać kukurydzą. Na warzywa poukładać kawałki gorącej ryby, polać ketchupem i zwinąć w rulon. Tortillę umieścić na rozgrzanej patelni bez tłuszczu, podgrzać chwilę z jednej i drugiej strony by się przyrumieniła.
Komentarze