Farsz:
szpinak mrożony (brykiety) lub świeży, 60-70 dag
cebula, 2 sztuki
masło, 1/4 kostki
czosnek, 2-4 ząbki
tymianek, gałka muszkatołowa (opcjonalnie), do smaku
ser feta, 30 dag
sól, pieprz biały mielony, do smaku
ziarna słonecznika, 10-15 dag
masło 2 łyżki
sos: serek topiony o dowolnym smaku
śmietana 18%
papryka ostra, pieprz do smaku
bazylia, oregano 1 -2 łyżeczki
woda
Tortilla ze szpinakiem, łososiem i fetą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebulę posiekać, zeszklić na maśle, dodać szpinak, podsmażyć
dodać ser feta, przyprawy, zmiażdżone ząbki czosnku, wymieszać
2.na suchej patelni usmażyć ziarna słonecznika (uważać, żeby się nie przypalił)
dodać do szpinaku, dodać sól pozostałe przyprawy, wymieszać
3.rozłożyć placki tortilla
4.na każdy placek nałożyć farsz i kawałki wędzonego łososia
5.zwinąć w zgrabne ruloniki i ułożyć w naczyniu przeznaczonym do kuchenki mikrofalowej, wysmarowanego lekko olejem, ustawiamy program grill na 8-15 minut
6.w międzyczasie przygotowujemy sos :
na dno kubka wlać wodę taką około 1 cm warstwę, postawić na piecu i zagotować, włożyć serek topiony i rozpuścić
dla uzyskania odpowiedniej konsystencji dodać 3 łyżeczki śmietany, dodać pieprz, ostrą paprykę, bazylię lub oregano (w zależności od tego jaki smak sosu chcemy otrzymać) można dodać czosnku, uzyskamy sos serowo-czosnkowy
Komentarze