Tortilla ze szpinakiem, łososiem i fetą

4.5 (198 ocen)

  • 30 min

Szybki,smaczny obiad

  • 30 min

Składniki:

  • Farsz:
    szpinak mrożony (brykiety) lub świeży, 60-70 dag
    cebula, 2 sztuki
    masło, 1/4 kostki
    czosnek, 2-4 ząbki
    tymianek, gałka muszkatołowa (opcjonalnie), do smaku
    ser feta, 30 dag
    sól, pieprz biały mielony, do smaku
    ziarna słonecznika, 10-15 dag
    masło 2 łyżki

    sos: serek topiony o dowolnym smaku
    śmietana 18%
    papryka ostra, pieprz do smaku
    bazylia, oregano 1 -2 łyżeczki
    woda

    placki tortilla
    łosoś wędzony ok. 200 g.
Wystaw ocenę:

4.5 (198 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Tortilla ze szpinakiem, łososiem i fetą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-1s0esmn 1. Cebulę posiekać, zeszklić na maśle, dodać szpinak, podsmażyć
    dodać ser feta, przyprawy, zmiażdżone ząbki czosnku, wymieszać
  • image-10rue0y 2. na suchej patelni usmażyć ziarna słonecznika (uważać, żeby się nie przypalił)
    dodać do szpinaku, dodać sól pozostałe przyprawy, wymieszać
  • image-0uqc995 3. rozłożyć placki tortilla
  • image-0blx1io 4. na każdy placek nałożyć farsz i kawałki wędzonego łososia
  • 5. zwinąć w zgrabne ruloniki i ułożyć w naczyniu przeznaczonym do kuchenki mikrofalowej, wysmarowanego lekko olejem, ustawiamy program grill na 8-15 minut
  • image-281ql8b 6. w międzyczasie przygotowujemy sos :
    na dno kubka wlać wodę taką około 1 cm warstwę, postawić na piecu i zagotować, włożyć serek topiony i rozpuścić
    dla uzyskania odpowiedniej konsystencji dodać 3 łyżeczki śmietany, dodać pieprz, ostrą paprykę, bazylię lub oregano (w zależności od tego jaki smak sosu chcemy otrzymać) można dodać czosnku, uzyskamy sos serowo-czosnkowy
  • 7. wyciągamy placki z kuchenki, polewamy sosem
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować