tortilla BRC

5 (192 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Meksyk w kuchni. W typowo meksykańskiej kuchni nie może zabraknąć tortilli, która w kraju swojego pochodzenia stanowi popularną przystawkę obiadową.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Składniki na 12 tortilli :
    ciasto:
    500 g mąki pszennej
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 łyżeczka soli
    300ml bardzo gorącej wody
    2 łyżki oliwy

    proponowane dodatki :
    - pierś z kurczaka
    - kapusta pekińska
    - pomidor
    - ogórek
    - czerwona cebulka
    - kukurydza
Wystaw ocenę:

5 (192 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Tortilla brc - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Mój 8letni brat chętnie zagniata ciasto. 1. Mąka+ sól + proszek do pieczenia połączyć , dodać gorącą wodę i oliwę - wszystko zagniatać.
  • 2. Przełożyć do miseczki i przykryć ściereczką - odstawić na 30 minut.
  • Wałkować na cienkie placki 3. Ciasto podzielić na 12 części , następnie należy uformować kulki. Wałkować na cienkie placki.
  • Smażyć aż do lekkiego zarumienienia 4. Smażyć na patelni.
  • Gorący placek odłożyć na wilgotną ściereczkę 5. Usmażony placek odłożyć na talerzyk i przykryć wilgotną ściereczką.
  • Kroimy kurczaka 6. Następnie pokroić pierś z kurczaka na małe kawałeczki, gotową należy usmażyć.
  • 7. Pokroić kapustę pekińską, pomidora i inne stosowne dodatki.
  • gotowa tortilla :) 8. Placek rozłożyć na talerzu, włożyć dodatki i zawinąć. Można gotowa tortille polać sosem czosnkowym.

    SMACZNEGO :)

Porady

Dodaj czerwoną cebulkę, nada prawdziwie meksykańskiego smaku twojej potrawie.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować