Tortilla de patatas - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w plastry. Na patelni rozgrzać ok 3 łyżek oliwy, wrzucić ziemniaki, smażyć na małym ogniu mieszając, żeby ziemniaki stały się miękkie, nie rozpadły się i nie przyrumieniły się za bardzo. Ziemniaki zdjąć z patelni, osączając z nadmiaru tłuszczu.
Cebule obrać, pokroić w większą kostkę, czosnek posiekać, zeszklić na tej samej patelni, na której smażyły się ziemniaki.
Jajka wbić do głębokiej miski, rozmącić widelcem, dodać sól i przyprawy, wymieszać.
Oliwki i suszone pomidory pokroić.
Do jajek dodać ziemniaki, cebulę, oliwki i pomidory, wymieszać.
Na patelnię* wlać jeszcze łyżkę oliwy, wylać mieszankę jajeczno-ziemniaczaną. Patelnią poruszać kilka razy, żeby zawartość równo się ułożyła. Przykryć pokrywką, smażyć na małym ogniu ok 6-7 minut, aż masa jajeczna się zetnie. Tortillę odwrócić: przykryć z wierzchu talerzem, odwrócić patelnię, a placek w talerza zsunąć z powrotem na patelnię. Przykryć i smażyć na małym ogniu jeszcze ok 3 minut. Pod koniec smażenia posypać z wierzchu serem i szczypiorkiem.
Podawać pokrojoną na kawałki z oliwą, sosem pomidorowym.
Smacznego!
Porady
*Do smażenia tortilli lepiej użyć patelni niezbyt szerokiej, wtedy placek będzie wyższy. Na tę ilość składników najlepsza będzie patelnia o średnicy 22-24cm.
Komentarze