Tortilla de patatas w wersji Buni

0 (0 ocen)

  • 5 min

Hiszpański omlet z ziemniakami to doskonałe danie na zużycie pozostałych z obiadu ziemniaczków.

  • 5 min

Składniki:

  • 4 ugotowane ziemniaki ( wystudzone )
    2 jajka
    1/2 szklanki pokrojonego szczypiorku
    1/2 cebuli pokrojonej w piórka
    1/2 pomidora pokrojonego w kosteczkę ( usuwam pestki )
    1/4 szklanki suszonych pomidorów z oleju
    5 łyżek oleju od suszonych pomidorów
    sól
    pieprz mielony
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Tortilla de patatas w wersji buni - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki pokroić w plastry. Na średniej patelni rozgrzać 2 łyżki oleju od suszonych pomidorów i smażyć na nim na rumiano plastry ziemniaków. Gdy będą już prawie gotowe dołożyć cebulę i razem smażyć mieszając ostrożnie tak by ziemniaki się nie rozpadły. Wrzucić na patelnię połowę szczypioru, świeżego pomidora i połowę pokrojonych w paseczki suszonych pomidorów. Posolić i popieprzyć . Jajka roztrzepać w miseczce i wylać równomiernie na patelnię. Smażyć na małym gazie jak klasyczny omlet. Jak już będzie prawie ścięty to delikatnie zsunąć na talerz i położyć na patelni drugą stroną by sie dosmażył ( ja po prostu przykrywam talerz z omletem odwróconą patelnią i obracam talerz by omlet spadł na patelnię ) .
    Gotowy omlet przełożyć na talerz , posypać pozostałym szczypiorem i suszonymi pomidorami . Polać resztą oleju od pomidorów.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Tortilla Ziemniaki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Hiszpańska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować