Tortilla hiszpańska z mięsem mielonym

4.5 (147 ocen)

  • 15 min

Ta Tortilla to inaczej hiszpański omlet. W niczym nie przypomina tradycyjnego omletu polskiego ale sprawi, że nasze kubki smakowe będą częściej dopominały się tego dania.

  • 15 min

Składniki:

  • ok. 1kg ziemniaków
    2 duże cebule
    5-6 jajek
    żółty ser do posypania
    0,5 kg mięsa mielonego
    przyprawy
    olej do smażenia
Wystaw ocenę:

4.5 (147 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Omlet Jajko

Tortilla hiszpańska z mięsem mielonym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Gotowa masa wylana na patelnię 1. Surowe ziemniaki oraz cebulę kroimy w kostkę. Mięso mielone doprawiamy do smaku wedle uznania i smażymy na małym ogniu. Następnie smażymy ziemniaki gdy zaczną mięknąć dodajemy cebulę i smażymy aż wszystko będzie miękkie. Usmażone ziemniaki mieszamy z mięsem i wsypujemy do rozbełtanych jaj. Jeżeli masa będzie zbyt gęsta należy dodać jajko. Patelnię mocno nagrzewamy z odrobiną oleju aż zacznie dymić. Następnie wlewamy na nią gotową masę.
  • Obsmażamy tortillę z drugiej strony 2. Kiedy zauważymy, że jajko na górze zaczyna się ścinać przykładamy duży talerz i zdejmujemy tortillę. Następnie powoli zsuwamy tortillę z powrotem na patelnię i obsmażamy z drugiej strony.
  • A tak wygląda w środku 3. Gotową tortillę wykładamy na talerz i posypujemy żółtym serem. Smacznego!!!

Porady

Do tortilli można dodać inne warzywa np. szczypior, paprykę wtedy danie będzie bardziej kolorowe. Najlepiej jest to smażyć na małej patelni, łatwiej wtedy tortillę obrócić.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jajka Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować