Tortilla hiszpańska z ziemniakami, szpinakiem i fetą

4.5 (159 ocen)

  • 60 min

Oryginalnie Tortilla española - tortilla de patatas przygotowuje się z surowych ziemniaków. Ja niestety nie lubię czekać, tym bardziej gdy w brzuchu burczy, więc przygotowałam trochę inna wersję tej tortilli, a dokładniej z ugotowanymi wcześniej ziemniakami.

  • 60 min

Składniki:

  • Składniki (2-3 porcje):

    3 ziemniaki
    1/4 małej cebuli
    3 jajka
    4 łyżki gęstej śmietany
    80 g sera feta
    1 ząbek czosnku
    100 g szpinaku
    1/3 szklanki startego sera
    1-2 łyżki posiekanej natki pietruszki/szczypiorku (może być mrożony)
    oliwa z oliwek
    sól i pieprz
    świeża bazylia do dekoracji
Wystaw ocenę:

4.5 (159 ocen)

Tortilla hiszpańska z ziemniakami, szpinakiem i fetą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie. Ugotowane ziemniaki kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni na 1 łyżce oliwy na złoty kolor. Mniej więcej w połowie smażenia ziemniaków dodajemy drobno pokrojoną cebulę i dalej smażymy. Podsmażone ziemniaki przekładamy do miseczki.
  • 2. Na tę samą patelnię dodajemy łyżeczkę oliwy i przeciśnięty przez praskę czosnek, następnie dodajemy opłukany i osuszony szpinak. Smażymy dość krótko ciągle mieszając, aż szpinak zmięknie. Szpinak przekładamy do ziemniaków.
  • 3. Jajka wbijamy do większej miski, roztrzepujemy widelcem, doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy śmietanę, pokrojony w kostkę ser feta oraz ziemniaki ze szpinakiem. Całość delikatnie mieszamy.
    Patelnie mocno rozgrzewamy z 1 łyżką oliwy. Na gorącą patelnie wlewamy masę jajeczną. Tortillę smażymy na niewielkim ogniu przez ok. 8 minut pod przykryciem. Od czasu do czasu możemy poruszyć patelnią. Gdy zaobserwujemy, że wierzch tortilli jest prawie cały ścięty, patelnię przykrywamy talerzem, odwracamy ją do góry dnem, a tortille z talerza ponownie zsuwamy na patelnię tak aby mogła podpiec się jej druga strona.
  • 4. Wierzch posypujemy startym żółtym serem. Przykrywamy ponownie pokrywką i pieczemy do rozpuszczenia sera. Następnie placek delikatnie zsuwamy na talerz, posypujemy posiekanym szczypiorkiem i podajemy pokrojony na kawałki.

Porady

Tortilla smakuje wyśmienicie na ciepło jak i na zimno.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Tortilla

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Meksykańska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować