Takie tortille możemy przygotować na przekąskę,ale również na obiad,ponieważ są bardzo syte.
1 godz. 20 min
Składniki:
Ciasto:
2 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka soli
3 łyżki oleju
około 120 ml ciepłej wody
Dodatkowo:
pół kapusty pekińskiej
1 podwójny filet z kurczaka
olej do smażenia
przyprawa do kurczaka
50 dag pieczarek
sól i pieprz do smaku
zioła prowansalskie według uznania
mąka pszenna do posypania stolnicy
Sos:
kilka łyżek majonezu
ketchup łagodny według uznania
papryka czerwona mielona według uznania
Tortille z kurczakiem, pieczarkami i kapustą pekińską - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto:
Z podanych składników stopniowo wlewając wodę zagniatamy ciasto,ciasto nie może być zbyt luźne.
Następnie formujemy kulę,przykrywamy miską i odstawiamy na pół godziny.
Po tym czasie ciasto dzielimy na 6 równych części.
Każdy kawałek ciasta wałkujemy na cienkie placki o średnicy około 21-22 cm.
Następnie placki smażymy na suchej gorącej patelni ,po kilka chwil z każdej strony.
2.Mięso:
Mięso oczyszczamy,płuczemy i dokładnie osuszamy,następnie kroimy w paski i obtaczamy w przyprawie do kurczaka.Mięso odstawiamy na około 30 minut.Po tym czasie smażymy do miękkości i zrumienienia.
3.Pieczarki:
Pieczarki obieramy,płuczemy i dokładnie osuszamy,następnie kroimy w plasterki.Na patelni rozgrzewamy olej,wrzucamy pieczarki i smażymy do miękkości i zrumienienia.Na koniec przyprawiamy do smaku solą,pieprzem i ziołami prowansalskimi.
4.Sos:
Składniki sosu dokładnie mieszamy.
5.Kapusta:
Kapustę kroimy,najlepiej w cienkie paski.
6.Podanie:
Na placki tortilli nakładamy porcja kapusty,pieczarek,mięsa i sosu.Zawijamy i podajemy.
Komentarze