Tortolini w sosie orzechowym

0 (0 ocen)

  • 35 min

Tortollini jadłam w szkolnej stołówce. Bardzo mi posmakowały , poprosiłam kucharkę o przepis.

  • 35 min

Składniki:

  • 30dkg gotowych pierożków tortollini z nadzieniem mięsnym
    4 plastry szynki
    8 dkg łuskanych orzechów włoskich
    1 cebula
    2 szklanki rosołu instant
    1 mała śmietana 30%
    1 pęczek szczypiorku
    1 cytryna
    4 łyżki masła
    2 łyżki mąki
    sól.pieprz

Tortolini w sosie orzechowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pierożki tortollini odgotować. Cebulę pokroić w kostkę. Orzechy grubo posiekać, szczypiorek drobno pokroić. Na patelni rozgrzać tłuszcz , podsmażyć orzechy. Cebulę zeszklić na tłuszczu , opruszyć mąką, usmażyć. Podlać rosołem i śmietaną, gotować na małym ogniu około 5 min. ciągle mieszać aby się nie przepaliło. Dodać pokrojoną w cienkie paski szynkę, posiekane orzechy i 2/3 szczypiorku. Całość jeszcze raz podgrzać.
    Cytryny sparzyć, przepołowić. Z jednej wycisnąć sok a pozostałą pokroić na plastry. Sos doprawić solą , pieprzem oraz sokiem z cytryny. Pierożki osączyć na sitku, rozłożyć na talerz , polać sosem , posypać szczypiorkiem i udekorować . Tortollini należy podawać bezpośrednio po przygotowaniu.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy