Tortolini w sosie orzechowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pierożki tortollini odgotować. Cebulę pokroić w kostkę. Orzechy grubo posiekać, szczypiorek drobno pokroić. Na patelni rozgrzać tłuszcz , podsmażyć orzechy. Cebulę zeszklić na tłuszczu , opruszyć mąką, usmażyć. Podlać rosołem i śmietaną, gotować na małym ogniu około 5 min. ciągle mieszać aby się nie przepaliło. Dodać pokrojoną w cienkie paski szynkę, posiekane orzechy i 2/3 szczypiorku. Całość jeszcze raz podgrzać.
Cytryny sparzyć, przepołowić. Z jednej wycisnąć sok a pozostałą pokroić na plastry. Sos doprawić solą , pieprzem oraz sokiem z cytryny. Pierożki osączyć na sitku, rozłożyć na talerz , polać sosem , posypać szczypiorkiem i udekorować . Tortollini należy podawać bezpośrednio po przygotowaniu.
Komentarze