Tortowa pychotka truskawkowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt:
Białka ubić dodać cukier dalej ubijać na sztywno na końcu połączyć z żółtkami . Następnie dodać mąkę pszenną i ziemniaczaną wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wylać na tortownicę o średnicy 24 cm, piec około 20 minut w piekarniku na 150 stopni. Zimny wyjąć z tortownicy.
2.Masa truskawkowa:
0,75l śmietany ubijamy na sztywno.
1 kg truskawek,cukier zmiksować blenderem dodać przestudzoną żelatynę rozrobioną w 3 łyżkach wrzątku, a na sam koniec połączyć z ubitą śmietaną.
3.2 galaretki rozpuszczamy w 2,5 szklanki wrzącej wody. Odstawić do wystudzenia.
4.Na biszkopt wykładamy masę truskawkową, obkładamy dookoła rurkami, wiążemy kokardkę, na wierzchu układamy 0,5kg truskawek i wylewamy tężejącą galaretkę. Smacznego:)
Komentarze