Tort śmietankowy z serkem mascarpone i tort ajerkoniakowo - śmietankowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.białka ubijam z szczyptą soli na sztywno dodaję cukier wymieszany z cukrem waniliowymci żółtka, mąki mieszam z proszkiem do pieczenia i powoli wmieszuję do masy białkowej. Ciasto dzielę na 2 części mniejszą i większą. Większą przekładam do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia o śr.26 cm a mniejszą o śr 24 cm. Pieczemy 30 - 40 min do suchego patyczka w temp. 170 stopni. Po upieczeniu biszkopty dajemy do wystygnięcia.
2.Krem ajerkoniakowy - 2 kremy ajerkoniakowe powoli wsypujemy do 400 ml. mleka i miksujemy, gdy krem gęstnieje dodajemy powoli 100 ml adwokatu ciągle miksując. Krem dajemy do lodówki. Krem śmietankowy z mascarpone - śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem ,Pod koniec ubijania dodajemy śmietan fixy. Mascarpone miksujemy z jogurtym naturanym na puch i delikatnie łączymy z ubita na sztywno śmietaną..
3.tort ajerkoniakowy - większy biszkopt dzielimy na 3 blaty 1 blat nasączamy przegotowaną wodą zmieszaną z sokiem z cytryny oraz cukru, następnie smarujemy dżemem i nakładamy krem ajerkoniakowy , nakładamy 2 blat też nasączamy i smarujemy dżemem nakładamy znowu krem , nakładamy 3 blat dokładnie dociskamy brzegi tortu i cały tort smarujemy kremem śmietankowym z mascarpone. Boki tortu obsypujemy kokosem i dekorujemy według uznania.
4.tort śmietankowy z mascarpone - mniejszy biszkopt dzielimy na 3 blaty,1 blat nasączamy sokiem z brzoskwiń, smarujemy dżemem nakładamy krem śmietankowy z mascarpone na krem pokrojone i osączone brzoskwinie, nakładamy 2 blat robimy to co z pierwszym i nakładamy 3 blat dokładnie dociskamy i formujemy tort , cały tort smarujemy kremem śmietankowym z mascarpone , boki obsypujemy kokosem i dekorujemy według własnego uznznia.
5.miał to być tort piętrowy ale córka zdecydowała aby zostały takie jak są.
Komentarze