Katarzynka (wersja z alkoholem) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka ubić, dodać cukier i dalej ubijać. Następnie dodać żółtka i jeszcze trochę poubijać. Przesiać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać. Na koniec dolać wódkę i dobrze wymieszać.
Ciasto wyłożyć na blachę wyłożoną papierem w wymiarach 36cm x 25cm i upiec.
2.Upieczony biszkopt posmarować cienko dżemem, następnie wyłożyć na nim Katarzynki jak na zdjęciu obok.
3.Ugotować dwa budynie z 0,75 szkl. cukru i w 0,75 l mleka. Jak przestygną utrzeć z margaryną i pozostałymi składnikami.
4.Na Katarzynki wyłożyć krem, i polać w ,,zygzaki" polewą i posypać pokruszonymi orzechami.
5.Odstawić ciasto w chłodne miejsce na kilka godzin, żeby pierniczki trochę zmiękły.
Porady
Krem wyjdzie trochę rzadki, ale po kilku godzinkach w lodówce będzie super :) Ciasto najlepiej smakuje na drugi dzień :) smacznego
Komentarze