Katarzynka (wersja z alkoholem)

4.5 (193 ocen)

  • 50 min

Ciasto bardzo proste, szybkie i co najważniejsze przepyszne!!!

  • 50 min

Składniki:

  • BISZKOPT:
    -4 jaja,
    -1szklanka cukru,
    -0,5 szklanki mąki pszennej,
    -0,5 szklanki maki ziemniaczanej,
    -1 łyżeczka proszku do pieczenia,
    -4 łyżki wódki.

    KREM:
    -2 małe budynie śmietankowe,
    -0,75 l mleka,
    -0,75 szklanki cukru,
    -kostka margaryny,
    -kilka kropel aromatu rumowego,
    -1 łyżka wódki.

    DODATKOWO:
    -3 paczki pierników KATARZYNEK bez czekolady,
    -słoiczek dżemu wiśniowego,
    -polewa czekoladowa,
    -orzechy do posypania.

Wystaw ocenę:

4.5 (193 ocen)

Katarzynka (wersja z alkoholem) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubić, dodać cukier i dalej ubijać. Następnie dodać żółtka i jeszcze trochę poubijać. Przesiać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać. Na koniec dolać wódkę i dobrze wymieszać.
    Ciasto wyłożyć na blachę wyłożoną papierem w wymiarach 36cm x 25cm i upiec.
  • image-0o42xgy 2. Upieczony biszkopt posmarować cienko dżemem, następnie wyłożyć na nim Katarzynki jak na zdjęciu obok.
  • 3. Ugotować dwa budynie z 0,75 szkl. cukru i w 0,75 l mleka. Jak przestygną utrzeć z margaryną i pozostałymi składnikami.
  • 4. Na Katarzynki wyłożyć krem, i polać w ,,zygzaki" polewą i posypać pokruszonymi orzechami.
  • 5. Odstawić ciasto w chłodne miejsce na kilka godzin, żeby pierniczki trochę zmiękły.

Porady

Krem wyjdzie trochę rzadki, ale po kilku godzinkach w lodówce będzie super :) Ciasto najlepiej smakuje na drugi dzień :) smacznego

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Piernik Pierniczki Orzechy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować